„Žiji na Velkém náměstí  dlouhé roky a to, co se tam děje poslední dobou, je příšerné. Pouštějí tam bubny třeba do jedné do rána. Jenom letos jsem volal na policii alespoň desetkrát," rozčiloval se na setkání s radními města obyvatel Špitálské ulice. „Policie nepomáhá, město nepomáhá, nikde nemám dovolání. Řekněte mi, kam mám jít!" zoufal si dál.  Vadí mu hlavně hlučné předzahrádky, na kterých, jak tvrdí, hraje hudba pravidelně pozdě do noci. Městská policie podle něj s 'nočními výtržníky' nic nedělá. „Maximálně ulicí projedou, stáhnou okénko u auta a tím to skončí," obracel se na ředitele hradecké městské policie Miroslava Hlouška.

Ten mu ale oponoval, že městská policie má v tomto směru bohužel svázané ruce: „V tomto případě jsme orgánem vedlejším, rozhoduje krajská hygiena. Hladina hluku se uším strážníka velmi špatně posuzuje," vysvětlil Hloušek. Očividně naštvaného občana se pak zastal i primátor: „Já mám podobnou zkušenost jako vy, také jsem tam bydlel a když mi rozstřelili okno a objeli auto klíčem, tak jsem se radši odstěhoval, ale to asi každý nemůže," uklidňoval Zdeněk Fink.   (zum)

Noční klid? Řešte po volbách

Hradec Králové - Ukočírovat živnostníky, kteří plošně okupují Velké náměstí ale není tak jednoduché.

Alespoň to tvrdí ředitel živnostenského odboru hradeckého magistrátu Jiří Bláha.

„Provozovatel si stanovuje otevírací dobu podle potřeby své živnosti. Takže teoreticky může mít otevřeno až do rána. Každá provozovna ale musí být pro účely provozování své činnosti řádně zkolaudována. Pokud někde provozuji jazzový klub, měl bych mít nějaké protihlukové stěny a ventilaci, která bude zvuk odvádět ven. To ale místní občany příliš neuklidnilo.

Vyhláška leží na nové „vládě"

Případná vyhláška, která by otevírací dobu restaurací a barů na náměstí omezila, je podle něj už na bedrech nového zastupitelstva: „Teď se blíží volby a je proto namístě apelovat na příští zastupitelstvo. To může eventuálně vydat vyhlášku na nějaké omezení, o které bojujete, ale v zásadě je to věc velmi složitá, ale určitě na problémové podniky upozorňujte," vzkázal zoufalým občanům v historickém centru města Bláha.

Michaela Zumrová