Konec obstrukcí a naší ostudy v Evropě. Úleva. Tak hodnotí hradečtí představitelé politických stran ratifikaci Lisabonské smlouvy prezidentem Václavem Klausem.

„Je to dobře. Doufám, že je tím zažehnána negativní pozornost Evropy na naši republiku,“ sdělil předseda Oblastní rady ODS Pavel Staněk.

„Jsem ráda, že pan prezident smlouvu podepsal, i když chápu jeho výhrady,“ uvedla předsedkyně okresního i krajského výkonného výboru ČSSD a poslankyně Hana Orgoníková. Věří, že vyjednaná výjimka ochrání české občany před majetkovými nároky, ale zároveň jim umožní využívat sociálních výhod vyplývajících z Lisabonu. Hanu Orgoníkovou však mrzí, že tytéž požadavky Václav Klaus neprosazoval už před lety při přístupových jednáních k EU.

„Ukončení ratifikačního procesu vítám, i přesto, že v Lisabonu vidím některá úskalí. Jsem rád, že to divadlo už skončilo. Výsledek byl jistý předem, pouze jsme si uřízli ostudu,“ nebral si servítky předseda okresní organizace KDU–ČSL Petr Stejskal.

Podobně se vyjádřil i šéf hradecké organizace Strany zelených Martin Hanousek. „Vítám to, ale zbytečně jsme si udělali ostudu. Prezidentovy připomínky mohly být relevantní, ale před dvěma roky,“ je přesvědčen.

„Prezidentův podpis pod Lisabonskou smlouvou považuji já osobně i TOP 09 za správný. Přes všechny peripetie je to cesta do Evropy,“ míní Leoš Heger z hradecké regionální organizace TOP 09.

Předseda OV KSČM Milan Špás se k tématu nechtěl vyjádřit.