Na louce u zdejšího koupaliště se v sobotu zhruba na hodinu vrátil čas o několik století zpět. „Odehrála“ se zde totiž mezi husity a křižáky bitva u Melechova z května roku 1420. Šest skupin, mezi nimi pořádající dětský kroužek historického šermu Tesák, My tři z Liberce či skupina historického šermu Metropolis z Nového Bydžova, ukázalo, jak mohly vypadat boje poblíž Ledče nad Sázavou. Husité tehdy chtěli pomoci Praze, ale napadli je křížáci. Hřměly výstřely z děla i pušek, objevila se dokonce práčata se známými praky, z vozové hradby husitů létaly kameny… Ztrát na obou stranách přibývalo, nakonec se husité i křižáci z bojiště stáhli.

„Již čtrnácté jarní bitvy se zúčastnilo zhruba osmdesát nadšenců pro historii, šlo o sedmou volnou rekonstrukci z cyklu „Proti všem.“ Začínáme scénářem, který si pak společně projdeme a nacvičíme zhruba čtrnáct dní před samotnou bitvou, pak ještě těsně před samotným představením. Když to spočítám bez scénáře, stavby kulis a přípravy dalšího vybavení, strávíme společně zhruba šest hodin nácviku,“ řekl nám organizátor bitvy u Melechova Daniel Richter.
Lidé si představení užívali a mnozí z nich se těšili na zimní bitvu v Dohalicích u tvrze. To už bude jiná kapitola – barbaři proti rytířům.