„V loňském roce jsme řešili 53 407 událostí, přičemž 22 614 bylo kvalifikováno jako přestupek. Z tohoto počtu na místě strážníci vyřešili téměř 13 tisíc případů prostřednictvím blokové pokuty," vypočítává ředitel městské policie Miroslav Hloušek čísla ze statistiky loňského roku. Osoby podezřelé ze spáchání trestného činu strážníci městské policie zadrží, popřípadě omezí na svobodě, událost zadokumentují a předávají Policii ČR.

Odchyt myši

„Vzhledem ke zvyšující se agresivitě osob, a z toho vyplývajícího častějšího používání donucovacích prostředků, se neustále zvyšuje kvalita výcviku a výstroj a ochranných pomůcek strážníků. Nepodceňujeme v žádném případě taktiku zákroků, zejména proti ozbrojeným osobám," dodává Miroslav Hloušek.

Ten zároveň upozorňuje, že ne všechno mohou strážníci řešit. „Pokud někomu uteče domácí mazlíček a potřebuje jej nalézt, odchytit, sejmout ze stromu a podobně, rádi přispěcháme na pomoc, pokud nám to však okolnosti dovolí a není třeba řešit závažnější události. Ale stává se, že si nás lidé pozvou domů na odchycení myši a při oznamování celou záležitost náležitě zkreslí, aby strážníci skutečně přijeli. Jindy jsme zapojeni do takzvaného rušení nočního klidu kalousem ušatým, protože se oznamovatel prý nemohl několik nocí vyspat," líčí kuriózní případy strážníků jejich mluvčí Eva Kněžourová.