Nevlídná třída Edvarda Beneše a její okolí má dalšího strašáka. Neznámého zloděje, který chodí k cizím lidem jako domů. Na výpravy vyráží zásadně v noci. A vůbec mu nevadí, že ve vytipovaném bytě spí nic netušící rodina.

„Takový případ jsme tu opravdu dlouho neměli,“ uvádí mluvčí hradecké policie Anna Pešavová.

Z jedné krádeže se však během týdne vyklubala slušná série. Zloděj má zatím bilanci sedmi vykradených bytů se škodou za 138 tisíc. Policisté si jsou téměř jistí, že jde o jednoho pachatele, který má rád staré panelákové dveře a jednoduché zámky.

„Lidé by to neměli brát na lehkou váhu a měli by si pořídit bezpečnostní dveře s pořádnou pojistkou. Nebo si alespoň na noc zamykat. Měli by také věnovat větší pozornost šramotu v noci.

Může to být cesťák, který vezme pár bytů a už je třeba mimo region. Ale taky to může být člověk, který se vrátil z vězení a bude řádit dál,“ říká kriminalista Jindřich Žabka.

Další dobrou radou policie je nenechávat doma peníze v hotovosti. To je totiž to jediné, co zloděje zatím zajímalo. „Hledá je různě po bytě. Ani v jednom případě ale nebyl přímo v ložnici. Pak za sebou zase zabouchne. Je možné, že někdo ani druhý den ráno jeho návštěvu nezaregistruje,“ připustila Pešavová.

Série vloupání se nápadně podobá případu, který se odehrál před šesti lety v milionářské čtvrti zvané Jižní svahy na Novém Hradci.
Během měsíce před Vánocemi 2003 zloděj navštívil devět domků se spícími majiteli. Dovnitř se vkrádal velkými francouzskými okny obrácenými do zahrady. Zmizely mobily, kreditky, peníze i šperky. Škody šly do statisíců.

Kriminalistům se tehdy pachatele nepodařilo vypátrat. Tvrdí však, že současné řádění nočního fantoma nemá se starým případem moc společného. Tehdy jsme měli spadeno na skupinu cizinců. Bylo to ale důkazně slabé, takže se nám to nepodařilo prokázat. Tenhle případ má jiné rysy,“ dodal Jindřich Žabka.

Noční fantom

* Vykradl šest bytů na Benešově třídě a další v Durychově ulici
* Lidem, kteří spokojeně spali, sebral už celkem 138 tisíc korun
* V oblibě má zabouchnuté panelákové dveře a také staré zámky
* Do ložnice zásadně nechodí
* Může znovu udeřit, varuje policie