Milovníci běžeckého sportu proto mohou vyrazit do hor i během následujícího prodlouženého víkendu. Upravovat se budou následující trasy: Malý okruh Černá hora a Černohorská silnice na území města Janské Lázně. Dále Horní Mísečky – Vrbatova bouda, Horní Mísečky – Rovinka, Pláň – křižovatka u Srubu – Strouhadla na území města Janské Lázně.

Upraveny mají být i trasy na území obce Kořenov: Okolo Hvězdy, Okolo Bílé skály, a většina cest na území města Harrachov. Strojová údržba cest, zařazených v systému Krkonoše–lyžařský ráj, standardně končí posledního března. Důvodem pro letošní vstřícný krok ochranářů přírody je sníh, kterého na některých cestách stále leží dostatek. „Provozovatelé tratí nás o posun termínu požádali, většině z nich jsme vyhověli,“ řekl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Správci parku naopak upozornili na tři úseky v oblasti Harrachovska, kam se naopak už se stroji nesmí. Jde o trasy Terex–Janouškova cesta, Vosecká bouda – Vrbatova bouda a Malinová cesta nad Mýtem. „Vokolí těchto cest se již vyskytují tetřívek obecný, popřípadě čáp, kteří patří mezi chráněné druhy Ptačí oblasti Krkonoše. Strojová úprava by je v době začátku hnízdění mohla rušit. Podobně nebudou upravovány ani tratě vedoucí nad horní hranicí lesa. Tam by při současné výšce sněhové pokrývky mohlo dojít k poškození kleče,“ vysvětlila mluvčí parku Alena Drahná.