Přes 200 interpretů

Festival spustil předprodej vstupenek teprve před několika dny. Postupně začal také zveřejňovat interprety, kterých bude dohromady více než dvě stě. Asi největším trhákem jsou zatím nestárnoucí Chinaski, jejichž účast je o to exkluzivnější, že letos na žádné jiné akci ve východních Čechách nevystupují. Lákavá jsou i další zvučná jména: Wohnout, Matěj Ruppert, Mandrage, Prago Union nebo Ondřej Brzobohatý.  Všichni účinkující se navíc akce účastní bez nároku na honorář – hlavní záběr festivalu totiž není hudba, nýbrž charita. „Chceme především získat co nejvyšší částku peněz, kterou podpoříme Nadaci Taťány Kuchařové – Krása Pomoci a její konkrétní projekty," říká šéf akce a zároveň ředitel hradeckého Festivalparku Radek Maliník, který doufá, že se vybrané peníze budou pohybovat v řádech milionů.

Bez honoráře

Ušetří se totiž například na areálu a veškeré vybavení, které Festivalpark poskytne zdarma. Honorována nebude ani práce Maliníka a dalších lidí, kteří se na přípravě podílí a pro tuto možnost se rozhodli. „Takovýhle festival jsem chtěl udělat už několik let. Teď konečně dozrála situace, kdy jsme se stabilizovali a můžeme si dovolit pomáhat druhým," prozrazuje Radek Maliník.

Šéf festivalu: Chceme, aby se z akce stala hradecká tradice

Ilustrační foto.Hradec Králové - Festival Play Fair by podle jeho ředitele neměl být jen akcí pro mladé, ale jakýmsi setkáním všech generací. „Doprovodný program bude opravdu velmi bohatý a pro všechny věkové kategorie. Naším cílem je zlepšit mezigenerační vztahy," plánuje Radek Maliník. Vystupující tak nebudou pouze z řad hudebníků, ale i divadelníků, malířů, tanečníků nebo fotografů. Navíc mnohdy věkově blízkých právě starším lidem. Ti ostatně nad 65 let mají vstup zcela zdarma.

„Na místě nebudou chybět ani konkrétní organizace, na jejichž podporu půjdou vybrané peníze. Jsou to například organizace, které umožňují zůstat seniorům co nejdéle doma, nebo hledají dobrovolníky pro pomoc starším lidem," vysvětluje ředitelka nadace Krása pomoci Lucie Maliníková.

Velkolepé plány

Organizátoři festivalu už nyní spřádají velkolepé plány do budoucích let. Časem by totiž mohla být akce dokonce dvakrát do roka – jednou v létě a jednou v zimě. Festival navíc nebyl pouze jednodenní, ale rovnou na dva dny. Do krajského města by tak mohl přilákat až třicet tisíc účastníků. „Jde zatím pouze o dlouhodobé plány. Uvidíme, jak dopadne první ročník, jak se k festivalu postaví město a jak lidé. Rádi bychom však, aby se z něho stala nová hradecká tradice," naznačuje ředitel festivalu.

V každém případě se však už nyní akce jednoznačně staví po bok dalších velkých hradeckých hudebních festivalů, jako jsou Rock for People nebo Hip Hop Kemp.