Na škole učí 29 let

Úvodní slovo si vzala Jana Krajáková, která na školu přišla rok po jejím založení a od té doby tu působí jako učitelka. „O změně školy jsem nikdy neuvažovala. Kolegyně jsou zároveň mé kamarádky a kdykoliv někdo nový nastoupil, hned zapadl," vysvětluje důvody, proč zde působí dodnes. „Učitelé dělají svojí práci rádi, bez toho by to ani nešlo," chválí kolektiv Krajáková.

Po přivítání návštěvníků následovala série vystoupení současných žáků. Nejdříve se představili druháci s tanečním vystoupením „Sloníka Toníka". Po nich následovalo ztvárnění melodie z filmu Titanic na flétnu. Písničku Jarka Nohavici Hlídač Krav následně zazpívali žáci šesté třídy. Nakonec předvedli originální ztvárnění legendární Pomády současní páťáci.

Představení dětí mělo velký úspěch a právem sklidilo obrovský potlesk. Po vystoupení přišel čas na prohlídku školy a také na popovídání si s bývalými kolegy či spolužáky. Přišli i ti, kdo zde začínali svou kariéru ve školství. „Od roku 1984 jsem tady působil v družině a následně i třináct let učil," přibližuje Jiří Šimek, který je v současnosti ředitelel ZŠ Habrmanova.

Chodí sem i její děti

I bývalých absolventů přišlo nepočítaně. „Já absolvovala v roce 1995 a tuhle školu jsem měla moc ráda," vzpomíná Martina Holubová, jejíž obě děti nyní na Mandysku dochází. „Děti jsou spokojené, hlavně učitelský sbor je tady dobrý,"  dodává.

Školu za dobu jejího fungování opustilo 91 tříd absolventů a všichni učitelé pevně doufají, že vypraví do života ještě mnoho dalších. Dětí rozhodně neubývá a základka ukázala, že na ni mohou její žáci vzpomínat ještě řadu let poté, co ji opustí.

Jakub Vrba