V průběhu října budou Merkur a Venuše, stále nepozorovatelné. Zato Mars se koncem října již začne ukazovat ráno nad východním obzorem. Obří Jupiter bude stále dobře viditelný večer na jihozápadě a Saturn na jihu a jihovýchodě. Nejvzdálenější planety Uran s Neptunem zůstanou pozorovatelné dalekohledem prakticky po celou noc. Měsíční úplněk nastává 13. října ve 23:07 hodin. Informace o dalších zajímavých úkazech naleznete také na www.astrohk.cz v pravidelném Měsíčníku.

Planetárium či hvězdárnu můžete opět navštívit při některém z našich programů. Expozici ve foyer digitálního planetária bude tentokrát doplňovat unikátní model lunárního přistávacího modulu z programu Apollo.

V sobotu 12. října se v 17 hodin v sále digitálního planetária koná přednáška Romana Gazsiho a Tomáše Kose Historie podzemní továrny Richard (Projekce 360°), o týden později se ve stejném čase uskuteční přednáška Tomáše Přibyla Apollo: trnitá cesta na Měsíc a 26. října bude mít Mark Tušl přednášku Island - kolem ostrova.

Digitální planetárium nabídne poutavé filmy Hledání života (vždy ve středu od 18:30) a Kosmické srážky (pátky od 18:30), pouze v pátek 4. října bude mimořádný Retro večerní program. V sobotu planetárium nabízí dětský program s pohádkou Polaris (od 15:00) a podvečerní program s filmem Hledání života (18:00), ovšem mimo 12., 19. a 26. října, kdy se konají přednášky, a večerní program s filmem Cesta za miliardou sluncí (19:30). Na hvězdárně se také konají pravidelná sobotní pozorování Slunce (od 14 hodin) a pozorování večerní oblohy od 20:30 hodin (středy a pátky) a od 21:00 hodin (soboty). Podrobnější informace o pořadech v planetáriu a na hvězdárně, včetně odkazu na zakoupení vstupenek, jsou na www.astrohk.cz.

Ilustrační foto.
Se zrušením dopravního tendru kraj nesouhlasí

Vladimír Socha, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové