Start organizátoři z Královéhradecké krajské asociace sportu pro všechny naplánovali mezi desátou a jedenáctou hodinou od plaveckého bazénu. Prezentace ale začíná už  po osmé hodině. Startovné je 50 korun, děti zaplatí 20 korun. S dojezdem posledního závodníka do cíle pořadatelé počítají kolem 12. hodiny.

„Nikdo nebude nejrychlejší, ani nejpomalejší. Jezdíme pod heslem Nebudeme závodit, budeme si užívat, takže v první řadě jde o sportovně-kulturní projížďku. Pojdeme za normálního silničního provozu, který je však v neděli menší, přesto budou na křižovatkách a kolizních místech příslušníci Městské policie a naši dobrovolníci," vysvětlila jedna z organizátorek této populární akce  Eva Víšková.

Stovky účastníků

V Hradci Králové, který je pověstný svými cyklistickými stezkami a tím pádem i zájmem o tento sport, akce poutá velkou pozornost. Účastnický rekord Města na kolech dosáhl hranice 1200 jezdců, v posledních pěti letech se účast pohybovala v rozmezí od 800 do 1000 zájemců. Pro svou oblibu se také letos stala součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi.

„Naším cílem je zapojit do pravidelných a zajímavých pohybových aktivit širokou veřejnost a právě tato cyklistická jízda je názorným příkladem, jak toho dosáhnout. Její význam i obliba už překročily hranice města i regionu a považujeme i za výbornou inspiraci pro další pořadatele," uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Zahrají kapely

Pořadatelé připravili rovněž doprovodný program – před startem zahraje cyklistům kapela a další tři je hudbou povzbudí na trase. Ukázky svých vystoupení předvedou mažoretky i vyznavači sportovního aerobiku. „Každý účastník od nás získá tričko – letos jich máme připravených 900. Spolu s ním dostane na startu i lístek do tomboly drobných cen, kterou budeme losovat po skončení akce. Odměníme i nejmladší a nejstarší účastníky a také nejpočetnější rodinný tým," doplnila Víšková.