Oblíbené předzahrádky kaváren a restaurací v historickém centru čekají změny. Městu vadí jejich současný vzhled „každý pes jiná ves" a chystá vyhlášku, která by jasně určovala, jak budou vypadat. Dohlédnout chce i na jejich bezbariérovost. „Naší motivací je fakt, že předzahrádky jsou po většinu roku významnou součástí uličního prostoru města a spoluutvářejí jeho estetickou hodnotu. Chceme docílit toho, aby jednak nedocházelo k porušování již existujících předpisů a zároveň aby došlo ke zlepšení estetické kvality," vysvětluje náměstek primátora pro rozvoj Jindřich Vedlich.

Jednotné markýzy

Je tak klidně možné, že na zrekonstruovaném náměstí v budoucnu neuvidíte jedinou plastovou židli, markýzy budou ve stejné barvě a ze zábradlí zmizí reklamy. Podobný systém v Česku zavedly třeba Karlovy Vary nebo Olomouc. „Aniž bychom chtěli předjímat, možností je například zakázat plastové židle, nevzhledné zábradlí s reklamami, nebo sjednotit vizuální styl markýz a podobu pódií," potvrzuje Jindřich Vedlich s tím, že s majiteli bude o konkrétních podmínkách ještě jednat.

Protesty zabraly

Ne všichni ale záměry města s předzahrádkami od začátku vítali, některým lidem například vadilo jejich plánované zmenšení.

Spolek pro kvalitu života, který proti návrhu rekonstrukce už několik měsíců brojí, ve své petici například zmiňoval, že se tak předzahrádky zbytečně vytlačí na úkor „obrovské prázdné plochy na druhé straně náměstí". A protesty zřejmě zabraly, město zvolilo kompromis.

„Obdrželi jsme řadu podnětů od občanů i podnikatelů. Oproti původnímu záměru tak například plánujeme rozšíření prostoru pro předzahrádky a mohlo by dojít i ke změně parkovacích míst z šikmých na kolmé, což by přineslo asi desítku nových míst," říká hlavní architekt města Petr Brůna.