Areál zubožených Vrbenského kasáren bude zřejmě chátrat dál. Zastupitelé na poslední schůzi souhlasili s tím, že se zatím prodávat nebude, původní idea na výstavbu polyfunkčního centra pro vzdělávání a podnikání však padla také, a to kvůli vysokým nákladům. Budoucnost rozpadajících se „Vrbenek" je tak stále zahalená v mlze a město se znovu zamýšlí co s bývalým vojenským objektem v centru města udělá.

Zamýšlí se přitom už dlouhých šest let, od doby kdy areál v roce 2009 získalo darem od armády. Hlavním problémem jsou od počátku peníze. Náročná rekonstrukce kasáren by totiž pro městskou kasu znamenala zhruba tolik peněz, kolik bude stát oprava celého Velkého náměstí a na to momentálně nemá. „Rozhodně tu ale nemusí být obava z toho, že bychom kasárna nechali zbourat nebo nějak drasticky přestavět," ubezpečil primátor města Zdeněk Fink s tím, že chátrající objekt je součástí městské památkové zóny a velké zásahy do něj jsou tak nepřijatelné.

Podle něj je navíc objekt svou vnitřní koncepcí nešťastný, a tak se možnosti jeho používaní tenčí. „Těžko umožňuje jiné než kancelářské využití," dodal primátor Zdeněk Fink s tím, že také v tomto duchu vedení města jedná s potenciálními zájemci.

Sociální bydlení

Naopak opoziční zastupitelé mají jiný nápad, rádi by kasárna využili v plánované stavbě Harmonie III: „Chtěli bychom prověřit, zda by ten objekt mohl být využit pro sociální bydlení, hlavně jako byty pro seniory. Rozhodně jsme proti prodeji," zdůraznil zastupitel Adam Záruba. Město by se takové ideji nebránilo, bez pomoci Evropské unie  však do akce nepůjde. „Pokud bychom dosáhli na nějaké dotační tituly, může se tam umístit i seniorské bydlení, ale ta přestavba bude velmi drahá a město na ní v současnosti nemá peníze," zopakoval primátor.

Nápadů jak využít rozsáhlé prostory přitom město mělo hned několik, v roce 2010 byly dokonce k prodeji. Radnice však tehdy celou akci zrušila, protože zájemci podle ní nabízeli příliš málo peněz.

O rok později potom odmítla prodat kasárny firmě Dolfin Real Estate, která je chtěla přebudovat a pronajmout městskému Technologickému centru. Chvíli se také uvažovalo, že se do starého armádního areálu nastěhuje část technických služeb, městští strážníci  a živnostenský odbor města.