Ročně spadne na celou Českou republiku až třicetkrát větší množství vody, než Češi za stejnou dobu spotřebují. Tvrdí to řada odborníků včetně ekologického a zemědělského analytika Petra Havla: „Lidé se ale musí naučit spadanou vodu udržet v krajině.“ Město nevyjímaje, dodávají Piráti v královéhradeckém městském zastupitelstvu. Právě architektura Hradce Králové, jejíž zásadní počiny vznikaly v dobách před klimatickými změnami a které na ni logicky neumějí reagovat, je už několik měsíců jejich velkým tématem. „Naším cílem je ochladit město. Je potřeba průběžně sázet stromy a keře a obnovovat ty dožívající,“ říká zastupitel za Českou pirátskou stranu Pavel Vrbický k takzvanému klimatickému desateru, s nímž jeho strana přišla do zastupitelstva už na jaře. „Máme například k dispozici studii, podle které je v létě mezi dlážděným Velkým náměstím a nedalekými Jiráskovými sady v jednu chvíli rozdíl šesti stupňů. Město potřebuje zeleň,“ pokračuje Pavel Vrbický. Mezi dalšími plány Pirátů je zlepšení hospodaření s dešťovou vodou nebo instalace dalších mlhovišť a fontán ve městě.

Dětská klinika FN HK získala od Nadačního fondu Kapka naděje rehabilitační přístroj.
Dětská klinika dostala nový rehabilitační přístroj

Náměstek hradeckého primátora pro oblast životního prostředí Martin Hanousek plány Pirátů sdílí: „Přípravu města na klimatickou změnu bereme jako zásadní téma. Zpracovali jsme podklady ke koncepci přípravy na klimatickou změnu a zlepšení zádrže vody ve městě, a navrhli jsme i konkrétní opatření. Jedním z nich je studie revitalizace Piletického potoka.“

Vedení města chce podle Hanouska ještě letos vysadit nové dřeviny a doplnit zeleň v centru města a na sídlištích a plánuje také jednání s odborníky o kvalitnějším zadržování vody v nivě Orlice a proměně Kubištových sadů.

„Nechceme v zastupitelstvu politickou soutěž, chceme většinovou podporu pro projekty, jejichž odklad už není možný,“ dodává Pavel Vrbický. Konkrétní projekty budou tématem dalších jednání zastupitelstva.

Silnice. Ilustrační foto.
Technické služby vylepšují město