„Budeme se muset přestěhovat," ví i Jiří Šimánek, zkušený útočník a kapitán HC Mountfield. „Je to smutné, hokej má v Budějovicích obrovskou tradici."

Definitivu tomu dalo včerejší sezení hradeckého zastupitelstva. Ještě na něm mohl být záměr smeten.

Proti se však postavili pouze dva členové. Jedním z nich byl Martin Hanousek ze Změny pro Hradec. On byl jediný, kdo vystoupil proti návrhu i veřejně. „Je neudržitelné, aby město vlastnilo hokejový i fotbalový klub," pronesl.

Jeho iniciativa však nepomohla, skóre bylo následovné: třicet tři zastupitelů hlasovalo, šestadvacet bylo pro, pět se zdrželo a dva zvedli ruku proti  přesunu extraligy do Hradce.

„Pro nás je jednoznačná podpora důležitá," glosoval generální manažer hradeckého klubu Aleš Kmoníček, jenž bude tuto roli zastávat i po posunu do extraligy.

„Seznámili jsme se s usnesením zastupitelstva a s definitivní platností jsme rozhodli o přesunu do Hradce," řekl předseda představenstva HC Mountfield Miroslav Schön. „Toto rozhodnutí je definitivní," dodal.

Způsob, jak přesně bude klub fungovat, se bude dolaďovat. Jmenovat by se mohl HK Mountfield. „Mohli bychom si pohrát s těmi písmeny," řekl náměstek primátora Martin Soukup.

Město by mělo profesionální tým podporovat stejnou částkou jako dosud, nyní ho ročně stojí 13,7 milionu korun. „Obávám se mimořádných dotací," varoval však zastupitel Hanousek. „Proto jsme do návrhu přidali před částku slovo maximálně," reagoval náměstek Soukup.

Klub čeká hektické léto, musí nastavit pravidla fungování, či vybrat hráče.

ŠPIČKOVÝ HOKEJ se bude v příští sezoně hrát na zimním stadionu v Hradci Králové, kde bude slavit branky i Rastislav Dej.