Máte rádi adrenalinové sporty? Pak zkuste skákací boty. Můžete na nich skákat do výšky až tří metrů a běhat rychlostí téměř třicet kilometrů za hodinu. Podle Tomáše Herolta z Pardubic, který tomuto novému adrenalinovému sportu doslova propadl, je skákání jednoduché a každý se jej naučí za několik minut.

Co všechno se dá se skákacími botami dělat?
Jak už název napovídá, hlavně skákat, ale také chodit, běhat, dělat salta. Nejvhodnějším terénem je rovný asfalt, ale dá se chodit i po menších nerovnostech, po trávě nebo po štěrku. Používání skákacích bot není složité, dá se naučit v zásadě za několik minut. Důležité je, aby člověk rozpoznal, kde má těžiště. Pokud bude někdo chtít boty zkusit, ať začne pomalou chůzí, pak pomalým během. Až si bude jistý, ať zkouší zrychlovat a skoky si nechá opravdu až na konec.

Opravdu to zvládne každý?
Každý, pro koho jsou skákací boty určeny, to zvládne.

A komu jsou určeny?
Na věku ani pohlaví nezáleží, byť lidem nad šedesát let bych boty již příliš neporučoval. Samozřejmě je podmínkou, aby byl člověk zdravý a neměl problémy s klouby. Důležitá je i hmotnost, a sice mezi padesáti a sto dvaceti kilogramy.

Jaké kousky dokáží se skákacími botami skuteční profesionálové?
Tak není problém přeskočit dvoumetrovou zídku nebo na délku přeskočit auto. Co se týká běhu, tak lze běžet rychleji než jet na kole.

Na jaké tělesné partie mají skákací boty vliv?
Je to zábava, ale také trénování tělesné kondice. Skákání na botách posiluje především hýžďové, stehenní, břišní a hluboké zádové svály. Ale zapojuje se i svalstvo, o kterém jste do té doby ani nevěděli, že ho máte. Zároveň se s nimi běhá daleko příjemněji než při klasickém běhu, protože skákací boty jsou díky pérům měkké a běh proto není tak namáhavý na klouby. Tímto sportem také zlepšujete svou stabilitu a koordinaci pohybu. Podle výzkumů se také posiluje kardiovaskulární systém a výkonnost srdečního svalu.

Vraťme se ještě k začátkům. Jaká je vlastně historie skákacích bot?
Úplně první pokusy se datují do druhé světové války. Tenkrát se jejich výzkumem zabývali v Sovětském svazu. Nakonec z toho ale nic nebylo. Patentovány byly až v roce 2000 v Německu.

Z čeho jsou důležité části skákacích bot?
Hlavní částí jsou péra. Ta se vyrábějí ze skelných vláken. Pak jsou to kvalitní podrážky z gumy ze závodních pneumatik či bezúdržbová ložiska.

Jak finančně náročné je pořízení skákacích bot?
Připravte si něco okolo deseti tisíc korun. To jen na boty. Pak je třeba pořídit si chrániče a nejlépe i helmu. Doporučoval bych si ale raději boty nejdříve vyzkoušet a trochu se na nich naučit chodit, aby to nakonec nebyla marná investice. Existují i půjčovny. Více informací najdete na www.manuma.cz

LUKÁŠ PEŠKA