„Jeden z návštěvníků lesa mě upozornil na uhynulého velkého hada, kterého spatřil nedaleko Bělečského rybníka. Zavedl mě k němu a kousek dál jsme objevili ještě druhého plaza. Podle polohy těla se zdá, aspoň u jednoho z hadů, že se plazil, takže je zde někdo odložil pravděpodobně živé," popsal situaci lesní Miroslav Štěpánek.

Velcí jako člověk

A že nešlo o žádné drobečky. „Nebyla to žádná mláďata, krajta kobercová měla přibližně dva metry a hroznýšovec zhruba 1,8 metru," uvedl ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové Milan Zerzán.

V lese je musel někdo odložit v posledních pár dnech. „V zimě šanci přežít neměli téměř žádnou. V létě by situace byla trochu jiná. Záleželo by také na druhu hada. Plazi ze severní Ameriky, kde je podnebí srovnatelné, by přežít mohli. Instinkty mají pořád stejné, takže potravu by si ulovit dokázali," vysvětlil David Číp ze záchranné stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři.

Osud hadů nemusel být smutný, kdyby se jejich chovatel zachoval jinak. „Pokud je dál u sebe už nemohl nebo nechtěl mít, stačilo zavolat na  linku 156. Opuštěným hadům bychom byli zcela určitě schopni najít nový domov,  událost bychom vyřešili bez následků," vysvětluje ředitel Městské policie Hradec Králové Miroslav Hloušek.

Lesníci chtějí po této události svou kontrolní činnost v lese ještě zintenzivnit, aby se snažili podobným událostem zabránit, i když vědí, že celé území lesů neohlídají dokonale nikdy. V lese budou opět posíleny smíšené hlídky lesníků a městských strážníků.

Do lesa se nebojte

Podobný nález hradečtí lesníci nepamatují. Chodit do lesů se lidé bát nemusí, žádné nebezpečí od exotických ani jiných zvířat totiž nehrozí. „Nález exotických hadů je ojedinělý a nikdo ho nepamatuje. Takoví plazi v přírodě dlouho nepřežijí a v tomto případě se jedná o nejedovaté druhy, které nejsou lidem nebezpečné. Jsou to škrtiči, kteří si troufnou na kořist velikostí odpovídající tloušťce jejich těla, ale na člověka určitě ne," vysvětlila Aneta Ježková z Městských lesů Hradec Králové.