„Mládež i dospělí se tímto způsobem učí vnímat přírodu všemi svými smysly. Díky tomu se jim nabízí možnost, vše si lépe zapamatovat. Navíc se seznámí s posláním, úkoly a pracovními povinnostmi lesníka. A to není právě málo. Takto působíme od roku 1999," říká lesní pedagog Lesů ČR Václav Lokvenc.

Od roku 2010 uspořádaly Lesy ČR přes pět tisíc akcí pro školy a veřejnost spojených s lesní tématikou. Do lesa se vydalo bezmála 620 tisíc lidí. Ještě v roce 2010 působilo ve státním podniku 174 lesních pedagogů, dnes je jich více než dvě stě.

„Na Lesní správě Dvůr Králové působím od roku 1994, starám se o lesy v okolí přehrady. Dříve jsem se zabýval propagací. Když mě požádala škola, přednášel jsem. Lesní pedagogiku dnes dělám na základě podnětů veřejnosti dvakrát do měsíce," dodal Václav Lokvenc.

„Takový způsob výuky má podle mě určitě budoucnost, zejména pro děti vyrůstající ve městě. Důležitá je mužská energie – revírník, znalec lesa, nadšení pro správnou věc a dobrodružství. Podle toho, co jsem měla možnost vidět, děti si dnes z lesa a výkladu odborníků odnesly hravost, učení formou zábavy, možnost být důležitý před kamerou a mikrofonem. Každý potřebuje uznání a pochvalu. Děti, které byly dnes s námi, jsou tu na ozdravném pobytu. Měly možnost udělat si radost zajímavým programem," zhodnotila učitelka ZŠ Štefánikova Blanka Marešová.

Eva Ženíšková