Modernizace betonové kostky ze 70. let minulého století a přístavba propojovacího objektu je největší investicí v historii Biskupského gymnázia v Hradci Králové. To funguje v historické budově Borromea od roku 1992. V současnosti ho navštěvuje zhruba 600 studentů rozdělených na osmileté a čtyřleté gymnázium. Velký zájem uchazečů eviduje škola zejména u o osmiletého gymnázia, žádné jiné totiž v krajském městě nenajdete. Od nové budovy si ředitel školy slibuje významné zlepšení zázemí pro výuku přírodovědných předmětů. „Vzniknou tam odborné učebny a laboratoře biologie, chemie a matematiky,“ řekl k plánům Jiří Vojáček s tím, že využívat by je v budoucnu mohli i studenti z dalších střeních škol. Samotné práce začaly už letos na jaře a pokračovat budou až do srpna 2020. Učit v novém by se měli studenti poprvé v lednu 2021. Současnou výuku stavební práce nijak neomezují, protože hlavní budovy gymnázia se nedotýkají.

Kaštanka v Hradci Králové podél železniční trati do Pardubic.
Budoucnost Kaštanky je stále nejistá

K projektu měli co říct i památkáři

Menší budova v areálu gymnázia patřila až do roku 2016 Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové. Poté ji za více než 6 milionů korun odkoupilo Biskupství královéhradecké, které je zřizovatelem církevního gymnázia. Plány na rekonstrukci dlouho narážely na připomínky památkářů. Hlavní budova gymnázia z roku 1902 na Orlickém nábřeží poblíž historického centra města byla rekonstruována za dohledu památkářů v minulých letech. Součástí městské památkové zóny byla ale i betonová kostka na pozemku školy. Nakonec došlo k dohodě s tím, že výsledná podoba rekonstruované budovy musí respektovat vzhled historické budovy gymnázia. „Částečně i proto bude tzv. kostka pokryta unikátním pláštěm na bázi hliníku, který bude plnit zároveň funkci tepelné regulace objektu. Barevně bude připomínat bronz,“ vysvětlil ředitel gymnázia Jiří Vojáček s tím, že mezi oběma budovami vznikne nový propojovací objekt, který bude zčásti prosklený. V něm má být výtah a schodiště a studenti z něj budou moci vstoupit do staré i nové budovy.

Biskupství zaplatí více než 35 milionů

Celkové náklady projektu, které zahrnují i nákup rekonstruované budovy, dosahují výše 70,7 milionů korun. Více než polovinu nákladů uhradí zřizovatel školy. Zbytek je pak dofinancován dotacemi z Královéhradeckého kraje, Evropské Unie a Státního fondu životního prostředí. „Gymnázium bude s novým vybavením nabízet ještě ucelenější vzdělání,“ řekl k tomu královéhradecký biskup Jan Vokál.

Ilustrační foto
140 po dálnici? V hledáčku je D11