Letošním absolutním králem se stala obec Přepychy na Rychnovsku. Právě tam budou 19. srpna oceněni všichni letošní medailisté. V okrese Hradec Králové ještě převezmou Cenu hejtmana Kratonohy a Vysoká nad Labem. Dále se menšího uznání dočkají Librantice a Hlušice.

Vesnicím v letošním roce v kraji dominovaly Přepychy

Královéhradecko - Vesnicí roku Královéhradeckého kraje jsou Přepychy. O výsledcích krajského kola soutěže Vesnice roku 2017 je rozhodnuto. Zlatou stuhu pro vítěze získala obec Přepychy na Rychnovsku, kde budou 19. srpna slavnostně předána všechna ocenění. Obec bude reprezentovat Královéhradecký kraj v celostátním kole.

Všech 15 obcí přihlášených do letošního ročníku navštívila v průběhu minulého týdne desetičlenná hodnotitelská komise složená ze zástupců spoluvyhlašovatelů. Komise hodnotila celou řadu hledisek, jakými jsou koncepční dokumenty, společenský život a aktivita občanů, péče o stavební fond, občanská vybavenost, péče o zeleň a přírodní prvky, připravované záměry nebo informační technologie.

„Konkurence v této soutěži je obrovská. V dnešní době prakticky nenajdeme obec, kde by lidé nepečovali o její vzhled a nesnažili se využívat všech dostupných nástrojů k rozvoji. Ti, kdo se v daném roce do soutěže přihlásí, si jsou většinou vědomi, že ve všech posuzovaných okruzích dosahují nadstandardních výsledků. Všichni ocenění si zaslouží naše uznání a poděkování," řekl hejtman Jiří Štěpán.

Kompletní výsledky krajského kola:
Zlatá stuha – obec Přepychy, okr. Rychnov nad Kněžnou,
Modrá stuha – za společenský život – obec Hrádek, okr. Hradec Králové,
Bílá stuha – za činnost mládeže – obec Pohoří, okr. Rychnov nad Kněžnou,
Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí – městys Velký Vřešťov, okr. Trutnov,
Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu – obec Nahořany, okr. Náchod.