Bylo se totiž na co dívat, procházející návštěvník si nemohl nevšimnout obdivných pohledů ostatních lidí vzhůru k nebi. Piloti tam předváděli chvílemi dech beroucí show.

AČR ukázala vozítko Dingo

Nelétali pouze Češi, ačkoli třeba česká armáda vyslala na CIAF hned 18 letadel a skoro 70 vozidel vojenské techniky. „Tato vozidla máme na výuku, ale jinak slouží pro patroly třeba v Afghánistánu na ochranu důležitých osob. Dingo je velmi silně pancéřované. Necháme lidi vnitřky vozidel prohlédnout, mohou dovnitř, ale ne všude, mohli by něco pozapínat," vysvětlil voják Vratislav Venský.

„Češi ukázali zase gripeny, to není nic převratného. Těšili jsme se na opravený MiG 15, ale ten nepoletí. Takže teď už se těšíme hlavně na akrobacie od Red Bullu," řekli Deníku manželé Pšenkovi – fanoušci letectví z Brna.

Ze zahraničních leteckých návštěv brázdili nebe nad Hradcem třeba Chorvati, Lotyši, Němci nebo Slováci: „Nejvíc se mi líbila show, kterou předvedli Lotyši, ale ani Belgičané nezůstali nijak pozadu – jejich formace Red Devils předvedla podle mě skvělé vystoupení," svěřil se Deníku Arnošt Urban, který monstrózní leteckou přehlídku v Hradci Králové navštívil společně s manželkou už poněkolikáté. „I to, co předvedli piloti kluzáků, bylo nezapomenutelné. O akrobaciích nemluvě, odnesli jsme si zase krásný zážitek," pěl chválu.

Na své si přišly 
také děti

Polystyrénové modely letadélek a panáčci s padáky se střídavě vznášely a padaly po celém areálu letiště. Mimo nich se děti bavily třeba na autodromu, aquazorbingu, nafukovací skluzavce nebo čtyřkolkách. Fronty se mimo stánků s občerstvením tvořily také u prodejců leteckých modelů a triček.

Letecká přehlídka CIAF se v Hradci pořádala do roku 2002, pak přesídlila do Brna, odkud se po sedmi letech vrátila zpět do krajské metropole.

Jde to i bez motoru, kluzáky letos bavily
Jednadvacátý ročník největší letecké přehlídky v České republice nezapomněl ani na bezmotorová letadla.
Velký potlesk a radostná mávání sklidila třeba kluzáková formace ze Slovenska, kteří si říkají Očovskí Bačovia a létají na kluzácích L-13 Blaník.
Čtyřčlenná skupina letců vystupuje na leteckých přehlídkách pravidelně a to převážně v zahraničí. Jejich specialitou ve vzduchu je takzvaná „parenica", tedy kolotoč.
Další zajímavostí je, že v ní létá pouze jeden profesionální pilot, jinak se bok po boku vznáší třeba obchodní manažer nebo strojvedoucí v důchodu. Věkový průměr formace je totiž něco kolem padesáti let. Video z jejich vystoupení si můžete prohlédnout na webových stránkách Hradeckého deníku.

Michaela Zumrová