„Loni byla poměrně špatná úroda jablek, letos je to ale mnohem lepší. Myslím, že sadaři i zahrádkáři mohou být spokojení," tvrdí František Mázl, předseda hradeckých zahrádkářů.

To ostatně potvrzují 
i moštárny na Hradecku. Většina z nich jede už několik dní naplno. „Minulý týden byl volnější, hodně pršelo a lidem se nechtělo ven. O víkendu bylo ale pěkně, jablka se sbírala ostošest a tak už pracujeme na plný pecky," pochvaluje si Jiří Valášek z moštárny na Slezském Předměstí U Háječku.

Očištěná jablka můžou lidé nosit také do moštárny v Pláckách v Cimlerově ulici, kde je rozdrtí a vylisují z nich surový mošt. „Jsme tu každé pondělí, pracovat jsme začali minulý týden. Jak nám to jde? Zatím jsme velmi spokojeni, hodnotit sezonu by ale bylo předčasné. To můžeme až za několik týdnů," říká členka výboru zahrádkářů v Pláckách Jana Vohralíková

Mošt se začal v sobotu vyrábět i ve Lhotě pod Libčany. Lisuje se tu pouze z vlastního ovoce a do nádob, které si lidé s sebou přinesou.

Některé moštárny nabízejí také volný prodej šťávy pro ty, kdo nemají možnost přinést si vlastní jablka. Přírodní pasterizovaný mošt bez jakýchkoliv přidaných chemikálií se dá zakoupit například od 21. září v Honkově ulici v Hradci nedaleko  vlakového nádraží.

„Zpracováváme padané ovoce, byla by škoda, kdyby shnilo. Pasterizovaný mošt, který z něho poté vyrábíme, se nemusí konzumovat hned, jak jsou lidé zvyklí u toho surového. Ten náš vydrží uskladněný klidně i rok nebo dva, než se vypije," prozrazuje předseda hradeckých zahrádkářů František Mázl.

Každý rok zpracují tuny ovoce
„Každý rok zpracujeme tuny ovoce, záleží ale na počasí a také, jestli mají lidé o mošt zájem," říká František Mázl z moštárny v Honkově ulici. Jak se nápoj vyrábí? Ovoce tu jde ze zásobníku do pračky, kde se umyje, pak se drtí a lisuje a nakonec se pasterizuje. „Mošt zahříváme na příslušnou teplotu, pasterizace je zcela bez chemikálií," upozorňuje František Mázl. Většina vlákniny se ze šťávy odfiltruje, aby byla čirá, část jí tu ale zůstává. Hlavně kvůli trávení, které nápoj skvěle podporuje. Kromě vlákniny obsahuje mošt i velké množství vitamínů a lehce rozpustných cukrů.