Mostek přes náhon v hradecké Pražské ulici, který poškodila loňská červnová povodeň, stále není opravený. Tamní doprava je svedena do jednoho pruhu a ještě to tak nějaký čas zůstane.

Původně měly zafungovat moderní technologie a opravy měly být hotové brzy. „Ušetříme čas i peníze a nebudeme tak zbytečně lidem znepříjemňovat život," řekl tehdy primátor Zdeněk Fink. Rekonstrukce měla vyjít zhruba na 5 milionů korun.

Nyní je však všechno jinak. Způsob, kterým firma chtěla mostek opravit, se ukázal jako nevhodný. Dovnitř mostku se měla dát železná konstrukce, jenže se objevily problémy 
s přečerpáním vody. „Stavebníkům to zatrhl soudní znalec, dělníkům hrozilo nebezpečí," uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu.

Nyní se tedy musí začít nanovo a ve větším rozsahu. To s sebou nese problémy, bude potřeba přeložit inženýrské sítě, k čemuž jsou potřeba souhlasy majitelů okolních pozemků. Magistrát nyní pracuje na jejich získání. Následně se bude muset vypsat nové výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Do té doby se Pražskou ulicí bude jezdit s dopravním omezením. Termín dokončení je tedy zatím v nedohlednu.

A cena? Ta bude určitě vyšší, než se původně plánovalo. Opravy vyjdou magistrát 
na přibližně 16 milionů.