Máte problém s koncentrací či pamětí? Pak by vám mohly pomoci novinky z oblasti výzkumu mozku, neurotechnologií a digitálního koučinku.

Své výsledky včera poprvé před veřejností prezentovali hradečtí odborníci. Pomocí rozmanitých přístrojů mohou pomáhat v koncentraci nejen podnikatelům, ale také sportovcům či lidem po mozkové příhodě. „Po mozkové mrtvice se trénuje celé tělo, ale málokdo si zkouší znovu sednout a hodinu dělat něco smysluplného. Těmto lidem jsme pomáhali znovu se koncentrovat,“ uvedl Tomáš Zdechovský ze společnosti Commservis.com.

Ovládněte auta myšlenkou

Lidé si mohli vyzkoušet například mozkodráhu, což je klasická autodráha s tím rozdílem, že vozidly pohybujete pouze pomocí svých myšlenek. „Čím více se soustředíte, tím rychleji vozidlo jede. Důležité je odbourat vnější vlivy, které vás ruší,“ vysvětlil Tomáš Zdechovský.

Další zajímavou disciplínou, kterou odborníci předvedli, byla mozkostřelba. Ta funguje na principu mozkových vln a je jak hrou, tak zároveň učebním nástrojem. Netradiční formou rozvíjí schopnost se soustředit a pracovat s mozkovou aktivitou. Hra spočívá ve střelbě na terč, na který hráč míří fiktivním šípem, jenž ovládá pouze stavem své mysli.

Zajímavým cvičením je také takzvaný Brain Jogging, který s využitím počítače zdokonaluje konkrétní funkce mozku. „Lze jím zbystřit mozek a zastavit slábnutí jeho funkcí, jež je jinak přirozené a u většiny lidí začíná kolem čtyřicátého roku věku,“ potvrdil Tomáš Zdechovský.

Praxe vykazuje dobré výsledky

Tým odborníků testoval své výsledky také na hradeckých basketbalistkách. Ty měly problém se střelbou na koš z větší vzdálenosti a v ligové tabulce byly na 12. místě. Po dvouměsíční psychoterapii spojenou s mozkovým tréninkem se sportovkyně zlepšily a v tabulce postoupily na pátou příčku.