Topná sezona totiž nastala brzy, a to už vloni v polovině září. Současné mrazy a vítr pak vyžadují pořádně přiložit pod kotel, a tak se zásoby uhlí a dřeva v mnohých domácnostech viditelně tenčí.

„Nevím, jestli vydržíme do května, uhlí už mám trošku, dřevo skoro žádné,“ posteskl si nad téměř „vyluxovanou“ kotelnou Václav Semerád.

„Už topíme jen mokrým dřevem, zásoby máme maximálně na čtrnáct dnů,“ stěžuje si obyvatelka Heřmanic na Novopacku. Jde o obce, kde není zaveden plyn a lidé si otop, pokud nechtějí topit drahou elektřinou, zajišťují sami.

Jeden z největších dodavatelů uhlí, dřeva, briket a koksu Dan Bernat ze společnosti Paliva – Bernat ale nevidí situaci nijak dramaticky. „Prodej uhlí je ve srovnání s loňskem téměř na stejné úrovni, zatím zde nejsou žádné dramatické výkyvy,“ porovnává Bernat čísla. Připouští ale, že současné mrazy lidem sáhly do zásob.

FRONTY NA UHLÍ

„Jen v sobotu jsme v Jičíně zaznamenali tak pětadvacet odběratelů, stáli ve frontě, pro uhlí si přijeli sami,“ říká.

Jinak si zákazníci v těchto dnech uhlí přiobjednávají po deseti až patnácti metrácích. Hlavní sezóna pro nákup je pak od srpna do listopadu. Zásoby uhlí má největší prodejce na Královéhradecku a Liberecku dostatečné, vloni ze skladu vyexpedoval 40 tisíc tun Mosteckého a Ledvického uhlí. V provozovnách nabízí i palivové dřevo.

„Máme štípaný buk a dub, odběr není velký,“ přiznává. Lidé si prý dřevo shánějí většinou na pilách nebo z vlastních lesů.

Ani Pavel Bílek ze správy nemovitostí v Jičíně neočekává, že topný rok bude nějak výjimečný.

VÝKYVY TEPLOT KOPÍRUJÍ LOŇSKÝ ROK

„Leden, únor a březen kopíruje ve spotřebě loňský rok,“ dívá se do statistik. Letošní leden byl totiž v porovnání s loňským poměrně teplý, spotřebu pak dorovnává letošní studený březen, kdy naopak vloni už bylo v tuto dobu kolem patnácti stupňů nad nulou.

Pro odběratele „městského“ tepla v Jičíně je navíc pozitivní, že letos byla snížena jeho cena o 35 korun, tedy na 548 korun za GJ.

Pokud topíte pouze dřevem, sušené štípané nabízí například Pila Hartman v Chotči na Jičínsku.

Už před měsícem zde zaznamenali velký zájem o palivové dříví a ten neutuchá.

„Prodáváme většinou na objednávku, štípáme celou zimu,“ potvrzuje zájem manželka majitele pily. Na dračku jdou i balíky odřezků a dřevěné brikety. Ty ale v současnosti nejsou na skladě.