Dobové fotky, historické kuchařky, ale i mlátička na obilí nebo harmonium. To je krátký výčet věcí, které minulý rok získalo Muzeum východních Čech. Lidé je věnovali zdarma – jako dar, díky kterému vznikly zajímavé expozice.

Letos by podobný proces neproběhl tak hladce. Občanský zákoník totiž od nového roku přikazuje muzeím (tedy jen těm nestátním), že musí zaplatit patnáctiprocentní DPH z darů do svých sbírek.

Jenže to není všechno. 
U věnovaného předmětu se musí udělat odhad jeho ceny – a to také není zadarmo.

Muzea na Hradecku zatím tento problém řešit nemusela. Co budou dělat, až situace přijde? To nevědí. A tak vyčkávají. Změna zákona jim totiž přijde jako jeden velký omyl anebo hloupá legrace.

V nápravu doufá například Městské muzeum v Novém Bydžově. „Nová podoba zákoníku trpí porodními bolestmi a podle nás ještě projde úpravami," myslí si jeho vedoucí Jan Kohout.

V Krňovickém skanzenu otázku daně z darů zatím neřeší. „U nás se moc nenosí, že nám lidé jen tak něco věnují," přiznává Václav Záruba 
ze skanzenu.

Podobně jsou na tom také v Třebechovickém muzeu betlémů. Loni prý nebylo nic výjimečného, že jim lidé nějaký předmět věnovali.

„Jenže to bylo ještě za starých pravidel. Nevím, jak to budeme dělat letos. Je začátek sezony a zatím jsme se s tím ještě nesetkali," přemítá ředitelka Silvie Dušková.

Již zmíněné Muzeum východních Čech loni získalo celkem 1143 kusů darů.

„V rámci přírodovědecké podsbírky tvořily dary za rok 2013 tři procenta," upřesňuje ředitelka Naďa Machková Prajzová.

A letos? „Žádnou zkušenost s odhadem nemáme. Od ledna jsme totiž věci získávali převážně vlastním sběrem, případně nákupem," vypočítává Machková, která si není jistá, v jaké výši by se měla cena odhadu pohybovat.

Veronika Skřivanová, Jakub Vrba