„Muzejní noc jsme přizpůsobili hlavnímu letošnímu tématu, které je o moři, lodích i bájných obludách. Přítomní si tak užijí Noc pod plachtami," prozradil Stanislav Hrbatý z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Úderem osmnácté hodiny se otevřou brány všech jedenácti  muzeí a galerií, které se do akce přidaly. Například před muzeem na nábřeží vyrostou dva vojenské tábory z roku 1866. Zájemci si tak budou moci prohlédnout vojenský život, čištění zbraní i výstroj a výzbroj.

„Vrcholem bude pirátská scénka dobývání vojenského tábora z vypůjčené lodě přímo z Labe. To začne zhruba ve 21.30 hodin," dodal Hrbatý.

Ale ani přímo v budově se návštěvníci nebudou nudit. Od 19 hodin se uskuteční vernisáž pirátských panenek UNICEF, chybět nebude ani kreativní dílna pro děti nebo kurz plavčíka, kde se děti mohou naučit vázat uzle či splétat lana.

Od přístaviště také bude jezdit pravidelně parník k Hučáku, který je tradičně také přístupný veřejnosti.

Po roce přestávky kvůli rekonstrukci hospitalu Kuks se zapojí také místní České farmaceutické muzeum. „Expozici Z apatyky do fabriky doplní ukázka přípravy léčivých přípravků v lékárenských laboratořích. Doporučujeme vzít si teplejší oblečení," pozvala návštěvníky za muzeum Ladislava Valášková.

Na své si přijdou i milovníci kouře. „Už potřetí přispívám svoji sbírkou do muzejní noci. Lidé se u mě mohou podívat na krásu starých parních strojů, které byly doménou konce 19. století," dodal soukromý sběratel Jan Tomek z Muzea parních strojů.

Poprvé se muzejní noci zúčastní také hradecký Petrof. Otevřené brány budou mít také v Labyrintu Divadla Drak, Panenkáriu, Zahrádkářském muzeu, Galerii Vladimíra Preclíka či v Muzeu expozice sdělovací a zabezpečovací techniky.

Změna oproti loňsku je také v počtu autobusových linek. Letos pojede pouze jedna v 18 hodin od muzea z nábřeží na Chlum. Jízdné je 30 korun.

Kdo se letos přidal k muzejní noci?
Muzejní noc si nenechaly ujít stovky návštěvníků• Muzeum východních Čech 
v Hradci Králové
• Muzeum války 1866 na Chlumu
• Zahrádkářské muzeum
• Muzeum Petrof
• Muzeum parních strojů
• Panenkárium – muzeum panenek
• Galerie Vladimíra Preclíka
• Divadlo Drak
• České farmaceutické muzeum 
v Kuksu
• Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky
• Informační centrum obnovitelné zdroje a malá vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové

Jarmila Faltová, Hradec Králové.ANKETA: Kdy jste naposledy byli v muzeu?

Jarmila Faltová, Hradec Králové:

Naposledy jsem byla v muzeu na vánočních trzích, ale je to už hodně dlouho. O muzejní noci jsem neslyšela. Kdybych  věděla více informací a měla bych volno, tak ji určitě navštívím.

Václav Gernat, Hradec Králové.



Václav Gernat, Hradec Králové:

V muzeu jsem nebyl už rok. Navštívil jsem vojenské muzeum a výstavu zbraní.  Muzejní noc neznám, ale  rád bych se podíval do leteckého muzea, které sídlí v Praze.

Michal Škop, Hradec Králové.




Michal Škop, Hradec Králové:

Už si přesně nevzpomínám, jakou výstavu jsem navštívil, ale myslím, že šlo o expozici těl, nejspíše anatomie zhruba před třemi lety.  Muzejní noc mi nic neříká, takže se tam ani nechystám.

Markéta Klanzová, Hradec Králové.






Markéta Klanzová, Hradec Králové:

Do muzea jsem zamířila naposledy loni na podzim na válečnou výstavu. Kdybych měla v pátek čas, tak některé expozice muzejní noc ráda navštívím.   (vd)