Už je to dva roky, co v hradeckých lesích osiřela hájenka U Dvou šraňků. Mezitím město pohřbilo projekt, který počítal s tím, že půjde fořtovna k zemi a na jejím místě vznikne UFO, jak se mezi obyvateli Hradce Králové přezdívalo magistrátem připravovanému Lesnímu centru.

Zpět v čase

Hájenka tak dostala šanci na nový život a již tento týden se na ni vrhnou dělníci, aby jí vrátili podobu, která se co nejvíce přiblíží původní hájence z třicátých let minulého století. První půjde na řadu střecha. Poté se dělníci pustí do vnitřních prostor.

„Již teď víme, že některé prvky, které se na hájenku „přilepily“ za poslední století, zrušíme. Například vikýře. Ty nahradí střešní okna. Samotnou střechu zbavíme plechů, které nahradí pogumovaná lehká krytina,“ uvedl ředitel hradeckých Městských lesů Milan Zerzán.

Jediný „přílepek“ který na hájence zůstane, budou dva samostatné vchody. Ty zavedou budoucí nájemníky z řad zaměstnanců městské organizace do dvou samostatných bytů. K zemi naopak půjdou přístavky v okolí hájenky. Na ty Městské lesy uplatní demoliční výměr.

„Přestavba hájenky vyjde na čtyři miliony korun a práce by měly být dokončeny v polovině příštího roku,“ dodal Milan Zerzán.

Přesunuté centrum

I když město zavrhlo megalomanský projekt UFA, Městské lesy na projekt Enviromentálního lesního centra nezanevřelo. Jako vzor si vybralo „repliku“ srubu, který dominuje pardubickému parku Na Špici. Stavba by měla vzniknout na „zelené“ louce v místech střelnice u Lesního hřbitova. Peníze na výstavbu srubu a úpravy okolí mají Městské lesy přislíbené již od Lesů České republiky.

„Od Lesů máme přislíbeno dva a půl milionu. Ještě budeme žádat na Ministerstvu pro místní rozvoj,“ uvedl Milan Zerzán s tím, že dva miliony by stála samotná budova a čtyři miliony úprava okolí, kde by měly vzniknout například vodní prvky v podobě kořenové čističky. Stavba srubu by měla být zahájena do roku 2020.

Ilustrační fotografie
Co s halami CTP? Nová koalice se zatím neshodla