„Hradec Králové se tak stane na dva dny středem zájmu výrobců, dopravců, majitelů a provozovatelů vrtulníků z celé Evropy," řekl hlavní pořadatel akce Tomáš Suchánek ze společnosti DSA.

Pořadatelé připravili pro návštěvníky unikátní ukázku, a to první veřejné vystoupení lehkého vrtulníku GUIMBAL CABRI G2 od společnosti Lion Helicopters. Helicopter show bude tradičně patřit široké veřejnosti a vystoupí řada českých a evropských pilotů.

Diváci si vrtulníky užijí více v sobotu

Helicopter show patří k oblíbeným akcím na hradeckém letišti. „Je to jedna z největších akcí tohoto typu, které se tento rok v Česku uskuteční," zdůraznil Tomáš Suchánek.

Pátek bude tradičně patřit odborným seminářům, ale  již tento den bude zdarma přístupná výstava vrtulníků. Sobotní letecký den zahájí letečtí modeláři. Na třech různých stanovištích se představí Policie České republiky, hasičské jednotky a sbor dobrovolných hasičů.

„Jejich ukázky budou ve spolupráci s pracovníky Červeného kříže zaměřeny převážně na prevenci a dodržování bezpečnosti a především na záchranu lidských životů v různých situacích běžného života.

Praktické ukázky práce hasičů při vyprošťování osob z havarovaných vozidel budou moci diváci sledovat z bezprostřední blízkosti," láká diváky Daniel Tuček, pilot a zástupce pořadatele ze společnosti DSA.

Leteckého dne se zúčastní také režisér Filip Renč a představitelé nového českého seriálu Sanitka.