Jedná se o chovy v obcích Klamoš a Nové Město, ve kterých se nachází celkem zhruba 14 tisíc kachen. Drůbež v obou chovech bude v průběhu tohoto týdne v souladu s legislativou utracena. Krajská veterinární správa (SVS) vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech vyhlásí mimořádná veterinární opatření.

Celkově se jedná o 35. a 36. letošní ohnisko ptačí chřipky v České republice. Královéhradecký kraj je jednoznačně nejvíce zasaženým regionem v zemi. Od začátku roku se zde ptačí chřipka vyskytla už na 11 místech. Po plánovaném zásahu hasičů v Klamoši a Novém Městě překročí počet utracených kusů drůbeže v souvislosti s ptačí chřipkou v letošním roce na Královéhradecku už hranici čtvrt milionu. Zatím nejvíce kusů drůbeže muselo být utraceno začátkem dubna v Kosičkách, kde se nákaza vyskytla v komerčním chovu slepic. Za tři dny tam hasiči museli utratit na 175 tisíc nosnic.

Za zmínku rozhodně stojí, že se jedná už o 11. a 12. chov společnosti Perena, v nichž se prokázal výskyt ptačí chřipky. „Jak již SVS uvedla dříve, je zřejmé, že na těchto hospodářstvích byla špatně nastavena pravidla biologické bezpečnosti, nebo se tato pravidla nedodržovala. V současnosti stále probíhá u chovatele intenzivní epizootologické šetření, pro které byl na SVS ustaven zvláštní tým odborníků na nákazy zvířat a biologickou bezpečnost,“ řekl k tomu mluvčí SVS Petr Vorlíček.