Studenti Gymnázia J. K. Tyla se do své budovy nevrátí ani v září příštího roku. Postěhují se zřejmě až během prvního pololetí. Rekonstrukce nabrala zpoždění asi tři a půl měsíce.

Stavbu zdrželo to, že u 90 let staré budovy nebyly původní plány k dispozici.

„Do projektu tak musely být začleněny v průběhu bouracích prací některé další vícepráce, se kterými se v té chvíli nemohlo počítat," uvedl mluvčí kraje Jiří Hošna. Hlavní bourání už skončilo a nyní by měli stavbaři ze stavební firmy Prima začít pracovat na nových rozvodech, oknech či střeše.

Rekonstrukce začala v červnu. Kraj má problém i s přidělením evropské dotace na opravu. Už výběr firmy loni na podzim nebyl bez problémů. Původní záměr procedit soutěžící takzvanou losovačkou kvůli podezření z manipulace neprošel a kraj vypsal nový tendr. Odhad ceny pro výběrové řízení byl na úrovni 110 milionů korun. Soutěž nakonec vyhrála hradecká firma Prima s cenou 67 milionů korun.

„Zda při zveřejňování došlo k pochybení, nyní řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zatím ve věci nerozhodl," řekl Martin Škeřík z Úřadu regionální rady Severovýchod.

Opravy školy se nejen protáhnou, ale i prodraží. Úřad zaplatí o miliony korun víc. Firma Prima, která památkově chráněnou budovu opravuje, si účtuje vícepráce – dodatečné náklady se objevily například u oprav izolací a podlah.

Studenti Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové se zatím učí v budově bývalého Ústavu hluchoněmých.