Po stavebních úpravách se nová budova Centra celoživotního vzdělávání dočkala kolaudace. V objektu bývalé továrny Vertex ve Wonkově ulici bude od příštího roku sídlit Knihovna města Hradce Králové.

Prázdné prostory čekají na vybavení nábytkem a dalšími interiérovými prvky. Poté začne veliké stěhování všech knih na jedno místo.

Původně se předpokládalo, že rekonstruovaný objekt knihovna slavnostně otevře 12. září. Dojde však k mírnému zdržení, jehož příčinou bylo opakování výběrového řízení na dodavatele interiéru. Bylo třeba dopracovat dokumentaci nábytku a přepracovat požární posouzení.

Interiér obsahuje velké množství atypických částí, což klade vysoké nároky na dodavatele.

Vítěz opakovaného tendru ale odstoupil, a město muselo zahájit jednání s druhým dodavatelem v pořadí. Podpis smlouvy je již na spadnutí a ztvrdit dohodu by měly obě strany v těchto dnech.

Poprvé by se měly brány knihovny otevřít v březnu, měsíci čtenářů.

„Získali jsme trochu času navíc, abychom mohli pracovat na věcech souvisejících se stěhováním. Připravujeme pro naše uživatele nové služby a nový režim provozu. Reálnou podobu dostává zcela nová vizuální tvář knihovny. Vzniká moderní web a originální logo naší instituce," uvedla Barbora Čižinská, ředitelka Knihovny města Hradce Králové.

Celkem bude rekonstrukce budovy nové knihovny stát téměř 197 milionů korun. „Na přestavbu bývalého továrního areálu získalo město dotaci z Evropské unie ve výši 135,5 milionů korun. Zbytek, což je zhruba 61,5 milionů korun, zaplatí radnice," upřesnil Jozef Čižmár z odboru rozvoje Magistrátu města Hradce Králové.