Na jejím konci číhají dvě reálné hrozby: buď půjdou k zemi kostry obřích skladů firmy CTP, čemuž se urputně brání jejich nizozemský developer, nebo bude mít hradecká radnice na krku žalobu o stamilionové odškodné.

Sklady teď mají na dostavbu zase o něco větší šanci. Námitce developera proti postupu hradeckého magistrátu dal totiž za pravdu hradecký krajský úřad.

Černým skladům tak svitla naděje: „Krajskému úřadu se v rozhodnutí o odvolání nelíbilo, že stavební úřad si sám učinil úsudek o tom, zda lze komunikace povolit či nikoliv, aniž by se na to zeptal příslušného orgánu, tedy odboru dopravy," vysvětlil zástupce CTP Boris Kudláček.

Krajský odbor dopravy vyzval společnost k doplnění žádosti do konce září.

Sklady zatím nedosáhly na stavební povolení také proto, že nezískaly přístupovou cestu. Developeři dostanou díky rozhodnutí krajských úředníků šanci chybu napravit.

„Investora s největší pravděpodobností vyzveme, aby dodal chybějící podklady potřebné pro vydání rozhodnutí," řekl mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář.

Hradecká radnice čelí současně mnohamilionové žalobě. Tu podala developerská společnost kvůli odmítavému postoji hradeckých zastupitelů ve věci souhlasu s využíváním příjezdové cesty. Právě otázka dopravní dostupnosti je hlavní záležitostí, kvůli které CTP nezískalo stavební povolení.

Odmítavý postoj zaujalo vedení města kvůli tomu, že developerská firma začala své sklady stavět v rozporu s původně uvedenými plány.

Několikrát byla celá záležitost horkým tématem zasedání zastupitelů. Ti ovšem svůj odmítavý postoj nezměnili a rozhodli se čelit i případné žalobě.

Tanečky kolem stavebního povolení
Loni zamítl stavební odbor žádost CTP o dodatečné stavební povolení na skladové haly. Firma se úspěšně odvolala. Letos v březnu zvážil krajský úřad odvolání a záležitost vrátil hradeckému magistrátu s tím, že je nutné stanovisko odboru dopravy. Začátkem dubna stavební odbor vyzval CTP k podání žádosti o stavební povolení. Ta tak učinila a čeká na verdikt dopravního odboru.