Pět odrůd vinné révy z pěti měst zdobí od pondělního dne královéhradecké jižní terasy. Začátek budoucí vinice vysadil symbolicky primátor města Zdeněk Fink se Stanislavem Rudolfským, tajemníkem Cechu českých vinařů.

Městskou zeleň mají na starosti technické služby. O zalévání se bude starat automatický systém. „Terasy připomínají, že zde v minulosti byly sady. Máme tu ukázku meruněk, původních odrůd jabloní nebo mišpulí," vysvětlil Daniel Jeřábek, vedoucí Správy  městské zeleně.

Pod dohledem

Vinná réva se vandalů bát nemusí, terasy na noc zamyká městská policie a také jsou pod dohledem kamerového systému. „Máme s tím už zkušenost z teras pod Kanovnickými domy. Tam jsou ovocné druhy i réva a o sklizeň se nám veřejnost stará. Nedochází ale k zásadnímu poškození," dodal Jeřábek.

Roku 1358 vydal Karel IV. privilegium, ve kterém byl příkaz, že královská města musí vysazovat vinohrady. Kdo začal ihned v roce 1358, ten byl na 12 let zbaven daní. Hradec Králové tak nezůstal pozadu a vinice zde vyrůstaly ve velkém. Mimo teras vznikly například na severozápadním svazích kopce svatého Jána.

Karel IV. přivezl révu z francouzského Burgundska, tím určil, co se v Čechách pěstovalo.  „Opět se k těmto odrůdám po staletích vracíme. Svah je zde na pěstování ideální. Myslím si, že dozraje do takové cukernatosti, že budou všichni překvapeni. Kvalita bude vynikající," tvrdil Rudolfský.

Na jaře vinice

Pokud vše dobře půjde, na jaře by město mohlo na terasách vysadit čtyři sta sazenic vinné révy a obnovit zde vinici. „Doporučím panu primátorovi, aby se v Hradci Králové vysadila odrůda, která sem historicky patří, například  burgundské," svěřil se Rudolfský.

Z jednoho keře vinař vyprodukuje jednu láhev. Pokud příští rok město vinnou révu vysadí, tak první úrodu by mohlo sklidit za tři roky, tedy v roce 2018.

Výsadba jednoho hektaru stojí 750 tisíc korun. Jedna sazenice stojí padesát korun, takže bez terénních úprav by Hradec Králové měl za vinohrad zaplatit do sto tisíc korun.