„Primárně je akce určena středoškolákům, žákům druhého stupně základních škol a rodičům, ale na své si přijdou i ti nejmenší.  Vloni byla v obležení předškoláků zejména medvídková nemocnice nebo křesání kamenem," přiblížila náměstkyně primátora Anna Maclová.

Na operaci medvídků se stály fronty i letos, děti v rozpáraném bříšku medvídka hledaly, jaký orgán je uvnitř navíc: „Tohle jsou plíce, těmi dýcháme, ty tam určitě patří," povzbuzovala malou holčičku v operačním hábitu a skalpelem v ruce přihlížející studentka hradecké lékařské fakulty. Ti starší si spíš než operování plyšáků zkoušeli focení termokamerou, základy resuscitace, chůzi se slepeckou holí nebo obdivovali výbuchy chemikálií. „Zkoušel jsem si balancování na slackline, to mi hodně nešlo a pak ještě čtení Braillova písma s dost podobným výsledkem. Asi zůstanu u svého studia historie," svěřil se se smíchem student hradecké univerzity Tomáš.

Soutěž o VIP vstupy

Letos vysokoškoláci obsadili nábřeží o několik měsíců dříve, prezentace jejich oborů se totiž spojily s majálesovými oslavami v Hradci. Vrcholem programu proto ve čtvrtek byla velká majálesová soutěž o VIP vstupenky a dárkové předměty. Úkol by jednoduchý: projít všechna stanoviště přítomných fakult, splnit úkol a na soutěžní kartu získat razítko. Večer pak proběhlo slavnostní slosování o vstupenky a majálesová trička. „Už mám razítko od farmačky, informatický fakulty, peďáku i fildy. Ještě skočím k vojákům, přírodovědcům a ústavu sociální práce a jdu si pro výhru," ukazoval hrdě potiskanou kartu Petr Roubal se slovy, že by na vyprodaný majáles opravdu rád šel.

Vojenské exhibice

Mimo stánků s informačními letáčky a ukázkami ze studijní praxe jednotlivých oborů bavil příchozí hlavně doprovodný program.

Například akční exhibice studentů Vojenského lékařství Univerzity obrany si nenechaly ujít desítky lidí. Ukázky základních sebeobranných chvatů uniformovaných vojáků střídaly v průběhu dne čistě vojenské metody  zásahu jako je eliminace ze zálohy. Nechyběl ani transport zraněného člověka vytažením v nosítkách lany na blízký most.