Tento týden se tak v domově uskutečnilo už třetí kolo plošných testů.

"U 410 klientů i zaměstnanců, kteří dosud neonemocněli, provedly odběry vyškolené sestry domova v první polovině týdne. Výsledky zařízení obdrželo ve čtvrtek. Nově pozitivních je 9 klientů a 4 zaměstnanci, celkem 13 nově infikovaných osob," informovala ve čtvrtek odpoledne na sociální síti ředitelka zařízení Daniela Lusková.

Průchod nemoci zařízením se tak podle ní nadále daří úspěšně řídit. Dobrou zprávou není jen menší počet nově nakažených, ale také fakt, že velká část nakažených se už z nemoci vyléčila.

Foto: KŘP Královéhradeckého kraje
Řidič na Hradubické dostal mikrospánek a narazil do svodidel

Z 57 nakažených zaměstnanců je jich aktuálně nemocných 19. Zbylých 38 se již vrátilo po karanténě zpět do práce. Z celkového počtu 340 klientů se koronavirem postupně nakazilo 91 z nich. V průměru tedy zhruba každý čtvrtý. Aktuálně už je nemocných pouze 24 klientů. Nákaza je nyní pouze na dvou ubytovacích oddělení. Ne všichni klienti patřící do rizikové skupiny se z nákazy vyléčili. Už během října zemřelo s onemocněním covid-19 a dalšími zdravotními problémy sedm klientů domova. Celkový počet úmrtí však podle podle ředitelky odpovídá průměru posledního roku a počtu úmrtí v loňském říjnu.

Od příštího týdne přejde Domov U Biřičky na plošné testování antigenními testy. K dosavadnímu plošnému testování využíval domov PCR testy.

"V následujícím týdnu přejdeme na povinné testování antigenními testy, zahájíme přípravy na advent a věříme, že také na příchod návštěv. Předpokládám, že ministerstvo vydá opatření regulující návštěvy tak, abychom mohli na vstupu provádět testování příchozích a advent a Vánoce proběhly v poklidu a s blízkými," dodala Lusková.

Kola a pásy těžké vojenské techniky rozjezdily 11. listopadu další část přírodní památky Plachta na okraji Hradce Králové. Neobvyklá úprava terénu pomáhá lokalitu, která byla od konce 19. století vojenským cvičištěm, udržovat ve stavu vhodném pro život vz
Na reklamaci studie Na Plachtě se koalice neshodne