Výzkum však skončil velmi překvapivě a nálezy všem vyrazily dech. Takové unikáty totiž nikdo nečekal.

Slované i Germáni

„Lokalita je zajímavá tím, že se jedná o obrovské polykulturní pohřebiště, kde se nacházejí hroby kultury zvoncovitých pohárů z doby kolem roku 2600 před naším letopočtem. Zároveň jsou tam žárové hroby lužické kultury z mladší doby bronzové.

Pak také germánské hroby z doby ze stěhování národů v pátém a šestém století a samozřejmě slovanské hroby z 10. až 11. století," vyjmenovává Pavel Horník, vedoucí lochenického výzkumu.

A co se tedy na místě našlo? „Je samo o sobě překvapivé, že jsme na ploše, která už byla tolikrát zkoumaná, nalezli několik dalších hrobů. Objevili jsme jeden germánský hrob z doby stěhování národů, jeden hrob slovanský, a také šest hrobů lužické kultury," vypočítává Pavel Horník.

Velké překvapení

Velkým objevem archeologického týmu byl také  příkop opevnění ze sedmileté války, který byl přehlídnut při každých předchozích vykopávkách a narazilo se na něj až teď.

Jenže překvapivý nález s sebou nese také jednu záhadu, kterou se zatím nedaří rozlousknout. Na okraji příkopu byl umístěn kostrový hrob. Bohužel bez výbavy, takže ho lze jen těžko datovat.

Jde jen o hypotézy

„Existuje hypotéza, že by se mohlo jednat o pravěký kostrový hrob, zároveň by to však mohl být i hrob vojáka padlého v roce 1866 v Bitvě u Hradce Králové. To nám ukážou až budoucí zkoumání," přemítá  vedoucí výzkumného týmu.

Kromě pohřebišť se v Lochenicích našly i další předměty. „V germánském hrobě jsme nalezli prakticky celou nádobu. Z historického hlediska byl unikátní nález hliněného korálku, který jsme tu vůbec nečekali. Jeho stáří odhadujeme na šest tisíc let."

A to není všechno. Archeologové si nyní také lámou hlavu nad nahromaděnými kameny, mezi nimiž jsou i přepálené kosti a střepy. Proto se zdá, že by mohlo jít o pec.

Nevyčíslitelná cena

Jisté je však zatím jen jedno. A sice datace objektu. Mělo by jít o mladší dobu kamennou, tedy zhruba čtyři až šest tisíc let před naším letopočtem.

„Cena nálezů je pro nás z pohledu historie nevyčíslitelná," usmívá se Pavel Horník.

Výzkum se nyní zpracovává – nálezy se myjí, konzervují, píše se nálezová zpráva. Později by měly být k vidění v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Veronika Skřivanová