„Málokdo z nás si uvědomuje radostné chvíle. Spíše je bereme za samozřejmost. Stále častěji se naši pracovníci setkávají s dětmi, které pochází z nefunkčních rodin, z rodin ohrožených chudobou. Pracujeme i s dětmi, které svoji původní rodinu ani neznají," vysvětluje důvod pořádání soutěže její hlavní organizátorka, ředitelka sdružení Iva Rosíková.

Čtyři kategorie

Namalovat, nakreslit či jinak výtvarně ztvárnit úsměv může jak jednotlivec, tak klidně celý kolektiv, soutěží se totiž v několika kategoriích. Ta první je určena pro děti mladší 6 let, v druhé se utkají děti na prvním stupni základních škol, ve třetí studenti druhého stupně a v poslední kategorii starší 15 let.

Říjnová výstava na Tylově nábřeží

Všechna díla posoudí porota a nejlepších 40 vystaví 5. října na Tylově nábřeží, kde bude veřejnost hlasovat o vítězi. Jaká bude výhra pořadatelé zatím tají, slibují ale, že rozhodně rozchechtaná. Expozice poté poputuje na různá veřejná místa v Hradci Králové.

Soutěž končí až 30. září, své výtvory  mohou zájemci zasílat poštou nebo osobně donést hned na dvě sběrná místa. Buď do Centra přátelské rodině Budulínek na Třídě Karla IV., nebo do NZDM Modrý pomeranč ve Formánkově ulici. Školkám a školám dokonce organizátoři nabízejí při větším objemu soutěžních prací jejich vyzvednutí.

Pořadatelská nezisková organizace Salinger funguje už 16 let a pomáhá dětem, mládeži, a rodinám ohroženým sociálním vyloučením v kraji.

Michaela Zumrová