Například starostka Všestar Zuzana Zlatohlávková se pustila do boje za vznik odbočovacích pruhů v úseku od křižovatky u ČKD až po Sadovou na hradecko–jičínském hlavním silničním tahu. „V tomto úseku je několik hodně nebezpečných míst, kde se udály tragické nehody. Z Ředitelství silnic a dálnic mi odpověděli, že v takovém případě bude nutné nechat vypracovat dopravní studii a doporučili obrátit se na kraj. Určitě to udělám,“ je přesvědčena žena stojící v čele všestarské radnice.

Právě u této obce je jedno z nejkritičtějších míst – odbočka ze silnice I/35 do Všestar pod kopcem od Lípy. Vozidlo odbočující doleva musí samozřejmě dát přednost protijedoucím vozidlům, zastaví, a k tragedii je blízko. To se stalo před lety osudné mladé ženě s dítětem, které vezla ráno do školky. Zezadu do nich narazilo jiné vozidlo a ve svém autě uhořeli.

„Poslední kapkou se koncem dubna stala nehoda jednoho našeho zastupitele,“ uvedla Zuzana Zlatohlávková. Dotyčný chtěl odbočit do obce a všiml si, že zezadu se na něho řítí rozjetý náklaďák, tak se intuitivně rozhodl pro menší zlo a vjel do protisměru. Nehoda naštěstí skončila „jen“ škodou na majetku.

Pro zřízení odbočovacího pruhu v tomto místě je také Stanislav Blažek z hradeckého dopravního inspektorátu policie. „Výrazně by zde zvýšil bezpečnost. Pokud budou splněny podmínky legislativy, tak odbočovací pruh podpoříme,“ prohlásil.

Podle Zuzany Zlatohlávkové je v okolí Všestar takto nebezpečných míst víc. Například křižovatky u pomníku orlice mezi Lípou a Sadovou, nebo u odbočky na Rozběřice.

„Odbočení vlevo na silnici první třídy je nebezpečné všude,“ je přesvědčen starosta Černožic Jaromír Kotěra. Rovněž tato obec má zkušennosti s tragédií. Před čtyřmi roky tady na hlavní silnici mezi Hradcem a Jaroměří chtělo osobní auto odbočit vlevo do obce a zezadu do něho narazil nákladní vůz. O život tehdy přišli čtyři lidé.

„Jakákoliv změna k lepšímu by byla vítaná. My jsme tady před časem prosazovali stavbu kruhového objezdu, ale nějak to vyšumělo do ztracena,“ uvedl starosta Jaromír Kotěra.