Nejvíce obětí, pět, si havárie vyžádaly v Ústeckém kraji, čtyři lidské životy vyhasly ve Středočeském kraji. Východní Čechy naštěstí zaznamenaly o víkendu jen jednu smrtelnou dopravní nehody. Stala se v sobotu po poledni v katastru obce Křovice na Rychnovsku. Sedmadvacetiletý řidič nákladního vozidla zn. Kia Carens pravděpodobně za jízdy usnul a najel na pravou krajnici. Poté sjel do silničního příkopu, kde přední částí vozidla narazil do betonové propusti. Při havárii byla usmrcena 77letá spolujezdkyně na předním sedadle a těžce zraněn řidič, další spolujezdec (81 let) utrpěl lehké zranění.

Podle mluvčí východočeské policie Lenky Burýškové v Pardubickém a Královéhradeckém kraji dopravní policisté za první čtyři měsíce letošního roku šetřili 2101 dopravních nehod.

„Zemřelo při nich 21 osob, dalších 111 osob bylo zraněno lehce a 653 lehce. V květnu až do začátku tohoto týdne zahynuli na našich silnicích tři lidé,“ uvedla Burýšková včera, kdy nad ránem do statistiky tragických nehod přibyla další, již pětadvacátá. Kolem třetí hodiny na silnici mezi Pardubicemi a obcí Zminný zemřela 24letá žena z Ostravska. Dalším účastníkem nehody byl prozatím neidentifikovaný muž, který byl s těžkým zraněním převezen do nemocnice.

Stejně jako v jiných regionech i na východě Čech dopravní policisté vytáhli do boje proti neukázněným řidičům. Třeba na Chrudimsku v nočních hodinách z 16. na 17. května zkontrolovali 202 vozidel. Zjistili patnáct přestupků, ve čtyřech případech odhalili u řidičů požití alkoholu.

Mluvčí východočeské policie Lenka Burýšková slibuje, že preventivní kontroly na silnicích budou nadále ve zvýšené míře pokračovat.
Hlídky se zaměří nejen na požívání alkoholu před jízdou a zda mají vozidla povinnou výbavu a dobrý technický stav, ale i na dodržování rychlosti a používání bezpečnostních pásů.

„Chceme, aby se denně v každém okrese řidiči setkávali na silnicích první třídy s jednou až dvěma dopravními hlídkami. Ty se zaměřují hlavně na kontrolu plynulosti a zklidnění provozu právě na těchto přetížených komunikacích, kde vozidla jezdí v kolonách,“ řekl šéf východočeské dopravní policie Karel Bušta.

S příchodem jarního počasí přibývá dopravních nehod motorkářů a cyklistů. „Často riskují. Setkáváme se třeba s tím, že cyklista jedoucí po silnici náhle odbočí doleva na přechod, kde pokračuje v jízdě. A to v době, kdy k přechodu přijíždí automobil. Stává se to hlavně v Hradci Králové a Pardubicích. Cyklisté zapomínají na to, že pokud používají přechod, stávají se chodci,“ dodala Lenka Burýšková.