Chřipka a nachlazení. Na jednu stranu banální onemocnění, na druhou otravný nepřítel, který vám dokáže hodně znepříjemnit život. Na podzim lidí s těmito nemocemi přibývá. Jak se účinně bránit?

„Důležitá je prevence. V období zvýšeného výskytu respiračních nemocí, jako je chřipka či rýma, je občas nutné dodávat tělu vitaminy i ve formě tablet, kapslí či sirupů," říká Hradeckému deníku lékárnice Ludmila Syrůčková.

Jako prevenci můžete pít zázvorový čaj s medem. Odborníci také doporučují rakytník, který se prodává v tabletách i sirupu. „Lidé by měli podpořit svou imunitu. Vhodné jsou čaje, které tělo i zahřejí. Vynikající jsou také výrobky s betaglukanem," vysvětluje Danuše Čejchanová z hradeckého obchodu Babka bylinkářka.

Sypané čaje koupíte za čtyřicet korun, sirupy stojí kolem stovky. Šedesát tablet rakytníku seženete v lékárně za dvě stě sedmdesát korun.

Pozor na ledviny

Zvýšit si imunitu můžete také zinkem či selenem, což jsou minerály, které také chrání sliznice. V jídelníčku by neměl chybět ani vitamin C, případně také ve formě tablet.

„Vždy je nutné dodržovat určené dávkování. Při dlouhodobém užívání vysokých dávek vitaminu C jsou zatěžovány ledviny. Jeho doporučená denní dávka je 60 miligramů," varuje Ludmila Syrůčková.

Pokud už na vás „vleze" bacil, pak vám na teplotu pomůže paralen. Dvanáct tablet koupíte v lékárně za čtyřicet korun. „Lidé podceňují větrání, ale při nemoci je důležité, aby se vyhnaly bacily z místnosti," dodává Ludmila Syrůčková.

Přírodní ochrana před nachlazením

Slepičí polévka – Na tento přírodní penicilin věřily už naše babičky. Léčivé vlastnosti nejsou jen pověrou. Pomůže odblokovat ucpaný nos a krk, je mírná na žaludek a dodá spoustu energie. Její léčivé účinky se zesílí přidáním zeleniny a to včetně cibule a česneku.

Ostrá kořeněná jídla – Na ucpaný nos a bolavé dutiny pomáhá česnek, křen, chilli papričky a ostré omáčky. Stačí je přidávat do jídla. Pokud máte chřipku a bolí vás žaludek, měli byste si naopak na pikantní jídla dát spíš pozor.

Čaj – Je třeba mít pořád dostatečný přísun tekutin. Místo kávy nebo slazených nápojů s bublinkami je lepší pít nepřislazované ovocné džusy. Ještě lepší jsou ale teplé nápoje – nejlepší proti chřipce je čaj z heřmánku či máty peprné, ale ani horká voda s citronem neublíží.

Zázvor – Mnoho lidí věří, že skvělým spojencem v boji proti kašli a teplotě je zázvor. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle nebo kandovaný. Starý recept velí připravit z něj čaj. Do šálku dejte dvě polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařící vodou. Nechte odstát pět až deset minut a podle chuti přislaďte medem.

Česnek – Za typickou chuť česneku může silice aliin, která prokazatelně uvolňuje zahlenění krku. Česnečku či toast s česnekem zvládne připravit každý.