I když většině zájemců, kteří v sobotu přihlíželi výlovu Malšovického rybníka, mrzly ruce a nohy, rybáři místní organizace si s určitým nadhledem počasí chválili. Bylo sychravo, padala mlha a teplota se pohybovala tak kolem tří stupňů.

Jak zde vysvětlili, při nižších teplotách se dobře udržuje metabolismus ryb, a to se odráží v její lepší kvalitě.

Zřejmě jen málokdo ví, že s výlovem rybníka nelze začít ze dne na den. Každý, tedy i ten Malšovický, který má rozlohu dvou hektarů, se vypouští postupně. „S odpouštěním vody se postupně začíná tak týden před samotným výlovem. Musíme kontrolovat, aby hladina neklesala příliš rychle, protože ryby by neměly dost kyslíku. Poslední přípravy začaly v pátek, aby samotný výlov „nešel” pomalu. Když se rozední a práce kolem výlovu jsou bezpečné, začnou se ryby stahovat sítěmi a pak nakládat do kádí,” vysvětloval hospodář malšovické organizace Českého svazu rybářů Václav Mikeš.

„Práce musí na sebe navazovat a nesmí se příliš otálet. Zase jde o kyslík pro ryby,” dodal. Část kaprů, kteří v rybníku drží primát, jde do sádek, další směřuje do sportovních revírů. Jedna z prvních várek kaprů tak směřovala do ramena Orlice mezi Týništěm a Hradcem Králové.

Protože je rybník přímo u rybárny, mohli si zájemci ryby také koupit. A nebylo jich málo, kteří sem hned po osmé hodině ranní mířili pro kapra či pstruha.