Podle unie stačí Level

Vedení Studentské unie hradecké univerzity, která se o volnočasové aktivity studentů stará, se ale brání, její studenti prý klub mají: „Level music club je náš oficiální klub, podporuje naše akce, vycházejí nám stoprocentně vstříc," vysvětluje za unii Dominik Helcl.

„Na akcích unie v Levelu je ale vždycky narváno. Třeba na uvítací párty pro nové studenty nebylo místo ani v šatně. Tak jsem se otočil a zase šel. Ten prostor nevyhovuje," stýská si Filip Bidlo, student Fakulty informatiky a managementu.

Unie však další aktivity ohledně klubu neplánuje. „Na besedy či promítání má univerzita dostatečné prostory v aulách," dodává Helcl. „Ano, funguje třeba Studentský filmový klub, to je pravda, ale všechno je to takové rozházené. Bylo by fajn to spojit," tvrdí studentka Pedagogické fakulty Pavla Rezlerová.

Michaela Zumrová

Jediné místo pro studenty? AC klub
Nejen koncerty a zábava, ale i trochu poučení, místo, kde se studenti mohou scházet a vedení klubu je přijímá. A přesně takový přístup si už přes dvacet let drží jediný ryze vysokoškolský klub ve městě – AC klub v Heyrovského ulici. „Na rozdíl od jiných klubů ve městě si zakládáme nejen na zábavě, ale také na vzdělávání našich návštěvníků. Kromě koncertů pořádáme výstavy, cestovatelská promítání, různé besedy. Tím si držíme přízeň lidí nejen z řad studentů," říká Jan Šimek z AC klubu. „Dáváme také šance mladým talentovaným lidem, kteří chtějí ukázat, co umí. Svůj první koncert u nás odehráli třeba kluci z hradecké kapely Memphis," chlubí se.

Baskytarista skupiny Memphis Matěj Horák k tomu poznamenává: „Určitě se mnou většina kapel bude souhlasit, že to je jediné místo, kde se v centru Hradce dá udělat koncert pro mladé, což je na stotisícové město přece jen trochu smutné."   (zum)

Hradec? Hezká, ale trochu nudná slečna

Poznámka Imricha Dioszegiho:

Studovat v Hradci Králové nebo v Olomouci je rozdíl. Obrovský. Pochopitelně. Být muzikant a hrát v klubu v Hradci nebo v Olomouci je rozdíl. Obrovský. Nepochopitelně.

Bezproblémově, cílevědomě fungující kvalitní klubová scéna Hradci chybí. Krajské město proto znají místní i přespolní studenti jako krásnou, ale nudnou a hloupou slečnu. Klubová komunita byla v krajském městě vždycky roztříštěná a stále hledá obecenstvo po všech čertech. Za posledních patnáct let shořelo ve městě mnoho klubů. Třeba v Kavalíru B bylo příjemné hrát či poslouchat jazz, obecenstvo si na tamní prostor rychle zvyklo. Přes deset let už se tam nehraje.

Studentský AC klub silně připomíná stav hradeckého fotbalového stadionu: v poloamatérském prostředí a složitých vztazích se tam někdy hraje skoro první liga, což je spíš pocta dlouhodobému úsilí tamního personálu.

Oživením zarostlé pevnostní flošny a přeměnou na skutečný studentský klub v sousedství univerzitních kolejí, koupaliště i stadionu by město, ta krásná ale trochu nudná dívka, mohlo zabít dvě mouchy jednou ranou. Nebylo by to ani hloupé.