Zařízení s veselým názvem Sluníčko funguje v Hradci Králové už přes deset let. Pomáhá dětem se zdravotním postižením nebo ohroženým vývojem od jejich narození až do sedmi let. A vlastně i jejich rodičům, aby těžké chvíle zvládali s lehkostí. Od letošního dubna navíc  Středisko rané péče, které provozuje Oblastní charita Hradec Králové, rozšířilo své služby. Nově se věnuje i dětem se zrakovým postižením.

„Předcházely tomu dlouhé měsíce, možná i roky příprav. Spolupracovali jsme s různými organizacemi a odborníky, kteří nám pomohli v metodické přípravě," líčí vedoucí střediska Pavlína Chmelíková a dodává, že je ráda, že zařízení může nyní rodičům poskytnout komplexnější služby.

Pomůcky vyráběli sami pracovníci

Kromě toho, že si stávající pracovníci rozšířili kvalifikaci, sháněli se i ne zrovna levné pomůcky. Na některé přispěly granty, další si pracovníci Sluníčka vyrobili svépomocí. V prostorách střediska je nyní i speciální zatemněná místnost určená pro stimulaci zraku.

„Každé zrakově postižené dítě potřebuje jinou péči. Proto postupujeme velmi individuálně, vždy záleží na jedinci a na tom, co zvládá očima, co rukama, jak je na tom celkově. Využívá se maximálně běžných pomůcek, co tu máme pro všechny děti, a pak se například pracuje s pomůckami, které jsou kontrastní a tím více stimulují zrak. Některé děti například nejvíce upoutávají černobílé předměty," vysvětluje poradkyně Eva Zikmundová.

Sluníčko péči o dítě nastartuje

Každé cvičení probíhá na doporučení lékaře. Sluníčko spolupracuje s hradeckou fakultní nemocnicí i dalšími odborníky. „U nás péči nastartujeme a pak ji předáváme dalším institucím. Je důležité, aby se s dětmi začalo pracovat co nejdříve. Je škoda, když k nám dítě přijde třeba až v pěti letech, do té doby mohlo udělat spoustu práci a výrazně se posunout," pokračuje Eva Zikmundová.

Jako příklad uvádí rodinu, jejíž potomek měl nastoupit původně do speciální  školy. Díky včasné pomoci šlo dítě do běžné „základky" a dokonce bez odkladu školní docházky.

Rodiče nemusí čekat na diagnózu, mohou do Sluníčka na Ulrichově náměstí přijít hned, když mají pochybnosti o vývoji svého dítěte.

„Maminky mají často ostych, bojí se přijít bez papíru od doktora. Ale právě od toho jsme tady – abychom nabídli pomoc," uzavírá vedoucí střediska, které působí po celém Královéhradeckém kraji.