Na tři roky starou projektovou dokumentaci týkající se 
obnovy zeleně ve Střelecké ulici již pomalu začínal usedat prach, přesto se však věci daly do pohybu.

V celkové délce přes 
jeden kilometr ve středovém pásu silnice roste poškozená stromová alej, v níž proběhnou revitalizační práce. Ty začnou na podzim, přičemž celá obnova je rozplánována do tří fází a závěrečná etapa by měla probíhat v roce 2018.

„Správcem městské zeleně jsou Technické služby Hradec Králové, ale tyto práce jsou takového rozsahu, že na ně bylo zapotřebí vyhlásit výběrové řízení. Předpokládám, že s kácením v prvním úseku se začne na podzim a sázení nových stromů proběhne na jaře. Další etapy jsou rovněž naplánované, ale časový harmonogram pevně stanovený není," nastiňuje náročnost připravované akce náměstek primátora Milan Jaroš.

Nejdříve se pily zakousnou do stromů v pásu mezi křižovatkou s Gočárovou třídou a křižovatkou s ulicí V Lipkách. K zemi tak půjde prvních 42 stromů, které nahradí 52 platanů západních.

Jelikož se namísto poškozených stromů budou sázet nové, odborníci provedli měření, která objasnila příčinu špatného zdravotního stavu dřevin. „Třebaže se 
na stromech projevila 
zvýšená inhalace z automobilů a míra prosolení komunikace, bylo zjištěno, 
že za špatný stav může 
především stáří stromů," dodává Jaroš.

Vzhledem k náročnosti připravované akce se omezením nevyhnou ani řidiči. „Dvouproudá komunikace bude zúžena do jednoho pruhu, a to po dobu pouze nezbytně nutnou. Nějaké větší dopravní komplikace nepředpokládám," uklidňuje všechny šoféry náměstek primátora.

Po první fázi si řidiči i obyvatelé krajské metropole na chvíli od kácení odpočinou.

Na třetím úseku v délce 568 metrů, který povede 
od Lipek až k výpadovce 
na Pardubice začne vybraná firma kácet opět na podzim ale roku 2017. Na travnatém pásu nyní roste 122 stromů, pětačtyřicet z nich odborníci skácí v první etapě. Nahradí je čtyřiatřicet nových vzrostlejších stromů nejdéle na jaře 2018. Další kácení ještě radnice nenaplánovala.

Náklady na obnovu zeleně, jejichž výše se odhaduje na více než pět milionů, by město rádo čerpalo z dotace. Záměr ještě musí posvětit zastupitelstvo na své zítřejší schůzi.

Radek Kozel