Mýtus, že starší spoluobčané nejsou aktivní, vyvrátili včera odpoledne nedaleko domu Harmonie sami důchodci. Uskutečnil se zde totiž 1. ročník sportovních her seniorů.

Na místě o poháry soupeřilo šest čtyřčlenných týmů. Ty bojovaly ve čtyřech disciplínách: hod na cíl, bowling, střelba na branku a slalom na kolečkovém křesle.

Lepší by bylo kolo

Do bojů o zlato se zapojila také devětašedesátiletá Markéta Bílá, která reprezentovala barvy Městské organizace svazu důchodců České republiky. „Musela jsem se přihlásit, ale nijak extra jsem netrénovala. Lepší by bylo, kdyby se jezdilo na kole. Na něm totiž jezdím jako správná hradecká důchodkyně neustále," řekla s úsměvem Markéta Bílá.

Pokračování tradice her si přejí nejen její organizátoři. „Rozhodli jsme se pro tuto akci, protože prostranství mezi Harmoniemi prošlo rekonstrukcí a město jej osadilo cvičebními stroji. Ty jsou k dispozici nepřetržitě  každému, což je určitě dobrý krok. Lidé si tak udržují svoji aktivitu, což považujeme za výborné," vysvětlila Helena Vostrovská, koordinátorka z Centra sociální pomoci a služeb.

Aktivní senioři

Sportovní hry se konaly u příležitosti mezinárodního roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. „Spojili jsme soutěž s otevřením Fit parku, který mohou senioři využívat. Chtěli jsme, aby začali cvičit na strojích a udržovali si svou kondici. Úžasné je, že patronem se stal Jiří Soukup. Ten je zářným příkladem, protože sportuje i v pětaosmdesáti letech a nyní se dokonce připravuje na maraton. Těší mě, že hradečtí senioři jsou aktivní," zakončila Aneta Maclová, náměstkyně primátora.