Kromě klasické „hasičiny" se věnuje také mladší generaci. S dětmi vyráží pravidelně na hasičské soutěže, vede taneční a hudební kroužek a má i vlastní kapelu, se kterou mimo jiné hraje o Vánocích nemocným. Podrobnosti nám ochotně prozradil starosta sboru Vladimír Vondruška.

Nepoliští dobrovolní hasiči se těší dlouholeté tradici, vzpomínáte na nějaký moment, který byl v historii sboru podle vás zlomový?
Naši hasiči pomáhali v minulosti na řadě míst, z historických knih například víme, že byli i u požáru chlumeckého zámku v roce 1943. Požární vůz, který stále máme, tehdy jako jediný dostříkl až nahoru na zámek. Pro mě osobně ale byly zlomové účasti našich hasičů na povodních v letech 2002 a 2013.

Kde jste tenkrát pomáhali?
V roce 2002 jsme pomáhali odklízet následky velké vody na zámku ve Veltrusích, v roce 2013 ve Svobodě nad Úpou. Pomáhali jsme s úklidem rodinám, které zaplavilo bahno. Část našich pak společně s profesionálními hasiči pracovala na propadlém mostku.

Významnou část vašeho sboru tvoří děti, je to tak?
Dětí a takzvaných dorostenců (nad 15 let) je v našem sboru 36, z toho asi 14 dětí je ve věku do 6 let. Snažíme se pro ně chystat opravdu pestrý celoroční program. Samozřejmě s nimi jezdíme na soutěže po okolí i na celostátní hru Plamen a branné závody. S radostí říkám, že se nám i poměrně daří. V celostátní soutěži Plamen jsme dvakrát postoupili do krajského kola, kde jsme skončili na bronzové pozici, což je pro nás obrovský úspěch. Vychovali jsme mezi námi také profesionálního hasiče, který je v současné době členem Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Na to jsme, musím říct, velmi pyšní.

Co všechno ve vašem sboru s dětmi podnikáte kromě soutěží?
Připravujeme pro ně řadu aktivit, jezdíme na výlety, vedeme taneční a hudební kroužek, máme i vlastní kapelu – Nepál Band, se kterou jsme se objevili už na řadě akcí. Doprovázeli jsme například pěvecký sbor základní školy Lužany na akci Jičín město pohádek, jezdíme hrát na plesy nebo o Vánocích pacientům do bydžovské nemocnice.

Jakým vybavením v současnosti disponuje váš sbor?
Vlastníme Pragu RN z roku 1953, což je historický vůz, ale stále provozuschopný. Pochopitelně v naší výbavě nechybí ani požární stříkačky několika typů, disponujeme také historickou mašinou firmy Stratílek z roku 1931. Právě ta, jak jsem se už zmiňoval, v roce 1942 významně pomohla při hašení chlumeckého zámku. V provozu ale momentálně není, padesát let nestříkala. Naši svěřenci se ji však letos pokoušejí dát dokupy, a to by bylo, aby zase nefungovala!

Příští týden se představí SDH Klášterská Lhota.

Pravidla soutěže Dobráci roku
Projekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci s regionálními Deníky potrvá do konce června příštího roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun. Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypravuje do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů. V pátek po 15. hodině si na vlnách ČRo Region poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů. Reprízu naladíte v neděli po 15. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.
Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční 15. hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v 15 hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 900 11 04, pro hasiče z Jeníkovic hlasujte prostřednictvím SMS ve tvaru: DOBRACI(mezera) NEPOLISY. Cena jedné SMS jsou 4 koruny. Podrobnosti najdete na webu: www.dobraciroku.cz.