„Kudy se, prosím, dostanu na dálnici?" ptal se včera nešťastně řidič dodávky s olomouckou poznávací značkou u odbočky od Vysoké nad Labem do Opatovic nad Labem. Zmátl ho totiž zákaz vjezdu, který tam ještě v pondělí odpoledne chyběl.

Zkratka, kterou řidiči jedoucí z hradeckého Moravského Předměstí využívali zejména jako cestu na dálnici, je definitivně neprůjezdná. Čerpací stanici, přes kterou vozy jezdily, totiž majitel rekonstruuje.

„Potřebujeme opravit asfalty a udělat odvodnění. Řešení, jestli budou jezdit vozy dál po soukromém pozemku, necháme až po rekonstrukci," potvrdil Tomáš Mařík z firmy, která čerpací stanici vlastní.

Ani po dokončení oprav, které je naplánováno na polovinu června, není jisté, zda se řidiči dostanou snadno do Opatovic. „Silnice by měla vést přes stojany, takže pokud tam někdo bude tankovat, ostatní neprojedou a budou muset počkat," řekl Deníku starosta Opatovic Pavel Kohout.

Číslo dne: 7500
Tolik vozidel denně projelo Opatovicemi nad Labem před rekonstrukcí benzinové stanice.

Vše začalo při přípravě obchvatu kolem Opatovic nad Labem, který nyní končí u kruhové křižovatky s budoucí dálnicí D35.

„Obec nesouhlasila, aby se u čerpací stanice zrušila jednosměrka. Chtěli jsme jiné řešení než si do Opatovic pustit tisíce vozů. Nikdo nás ale neposlouchal," vyprávěl začátek problému starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout.

Více vozů

Obchvat vznikl a paradoxně do obce přivedl více aut než, když hlavní tah na Pardubice vedl okrajem Opatovic. Z Moravského Předměstí totiž nejrychlejší cesta zvláště v dopravní špičce vede právě kolem benzinové stanice. Alternativa po městském okruhu, který bývá ucpaný, je pro řidiče méně výhodná. A nájezd na obchvat před Opatovicemi je pouze ve směru do Hradce Králové. Vozy, které míří na dálnici, tak musí až ke sjezdu na Březhrad a otočit se přes most do protisměru.

Výjezd z předměstí

Podle starosty jsou řešení dvě. Jižní tangenta, která by vytvořila třetí okruh Hradce Králové a přivedla dopravu na obchvat. Vyřešit kolony vozů od Moravského Předměstí by také pomohlo propojení silnice z Třebše do Vysoké nad Labem s Hradubickou. To by ale vyžadovalo nový most přes Labe. „Chtěl bych požádat pana primátora Finka, abychom si sedli ke stolu a urychlili práce na propojce," dodal Kohout.

Zákaz neřeší

Někteří řidiči si se zakazujícím značením ale hlavu nelámají. Riskují tak zbytečně nejen tučnou pokutu ale také své zdraví i ostatních na silnici.

„Požádali jsme dopravní policii o asistenci, aby se něco nestalo. Všichni na nás tlačí, abychom otevřeli jednosměrku, ale mám v ruce usnesení zastupitelstva, že je obec proti. Denně nám tudy projelo 7500 tisíc vozů. V úterý už bylo znát zklidnění dopravy," dodal starosta.