Nejnižší nabídku 1,68 milionu korun podala společnost Jika-cz, kterou ale radnice nakonec vyloučila. Důvod? Příliš nízká cena.

„Komise rozhodla o vyloučení nabídky z důvodu mimořádně nízké nabídkové ceny, která byla posouzena jako nereálná pro plnění v daném rozsahu prací a při požadavku na dodržení určených termínů a kvality projektu," vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

Proti tomu se firma odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.  „Nabídli jsme minimální cenu, správné termíny a přesto jsme byli vyloučeni, protože jsme podezřele levní. Cenu jsme spočítali na základě mzdy a dalších nákladů. Subdodavatele nemáme. Máme výhodu, že jsme místní a odpadne dojíždění. Magistrát jsem také upozorňoval, že na rozdíl od jiných pracujeme s BIM modelem, kde se sdílí data a všichni s nimi pracují. Nemusí si tak všichni projektovat vše znova. Najednou ušetříme  spoustu času," vysvětlil  Jiří Slánský, jednatel firmy Jika-cz.

Toho si hodnotící komise pozvala také na osobní jednání. „Hodinovou dotaci ve své nabídce odhaduje na 8000 pracovních hodin. Kvalifikovaný odhad všech prací však činí o deset tisíc více," poukázal Vedlich.

Podle radnice tak společnost má na některé profese málo času. „Nikdo ale vůbec nezkoumal, že máme hlavního architekta, kterému sekundují další dva. Nikdo jejich práci nesčítal," dodal Slánský.

Stavbu fotbalového stadionu by mohla stížnost posunout

Stavba fotbalového stadionu se tak může opět protáhnout. Kdy rozhodne Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) není jisté. Město chce ale požádat o urychlený verdikt.

„Předpokládáme, že ÚOHS v této věci rozhodne v krátkém čase a potvrdí kroky hodnotící komise města. Podle ustanovení zákona o Veřejných zakázkách přísluší rozhodnutí o mimořádně nízké nabídkové ceně zcela do kompetencí hodnotící komise." doufá Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Dodal, že by nemělo dojít k výraznému zdržení začátku výstavby. Dělníci by se tak mohli k malšovické aréně přesunout v roce 2017, hotovo by pak mělo být za rok a půl až dva roky.

Zlínská společnost Centroprojekt Group by měla zpracovat kompletní dokumentaci pro územní řízení, stavební povolení i provedení stavby. Jako podklad pro soutěž na architekta arény město použilo studii proveditelnosti nového stadionu od architekta Tomáše Vymetálka a také dokumenty dřívějšího územního rozhodnutí pro stavbu stadionu z roku 2004.

To ale neznamená, že stadion bude takto vypadat. „Zpracovatel dokumentace se návrhem může inspirovat, ale také může přijít s vlastním návrhem," dodal Vedlich.

Náklady na rekonstrukci stadionu, kde nyní sídlí druholigový FC Hradec Králové, město odhaduje na 400 milionů korun, stavět by se mělo po etapách a ve finále se na stadion vejde 10 tisíc diváků.

Nejprve stavbaři upraví východní tribunu, aby odpovídala požadavku fotbalové asociace. Pak by stavbaři postavili západní tribunu se zázemím pro hráče, rozhodčí, novináře i VIP.

Přehled vybraných nabídek za projektanta v milionech korun
• nejnižší nabídnutá cena (vyřazený uchazeč Jika-cz) - 1,68
• vítězná nabídka (druhá nejnižší cena – Centroprojekt Group) - 4,7
• předpokládaná hodnota zakázky podle magistrátu města - 5
• předpokládaná hodnota zakázky dle honorářového řádu UNIKA - 7 až 8
• nejvyšší nabídnutá cena (Helika) - 14,9