Ruská ruleta „neviditelných" chodců brázdících neosvětlené úseky mezi obcemi, má nová pravidla. Od uplynulého víkendu totiž platí novela silničního zákona, který ukládá povinnost nosit mimo obec reflexní prvky. Uleví se tak hlavně řidičům, kteří se v noci vrací domů po silnicích mezi Hradcem a Vysokou, Plotištěmi a Všestary či  Černilovem a Výravou.

Zatím bez sankcí

„Chodci mají povinnost nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením," stojí v tiskovém prohlášení ministerstva dopravy s douškou, že: „V případě porušení této povinnosti hrozí pokuta v rozmezí od nuly do dvou tisíc blokově, od 1500 do 2500 tisíc ve správním řízení." Hradečtí policisté však zatím k těmto sankcím nepřistoupili.

„Zákon nám dává možnost řešit situaci domluvou. Tuto zásadu pak na začátku platnosti novely budeme respektovat. Lidé by se však místo pokut měli bát o své zdraví," řekla tisková mluvčí hradeckých policistů Lenka Burýšková. Kdy však skončí „doba hájení" nechtěla předjímat.

„Podle nás je lepší informovanost, než represe. Proto se nyní zaměříme hlavně na upozorňování chodců, že bez reflexních prvků jsou na komunikacích snadno zranitelní," dodala mluvčí s tím, že nejnebezpečnější úseky se nacházejí mezi spojnicemi jednotlivých obcí.

Pět mrtvých

K poslední smrtelné nehodě neoznačeného chodce došlo v polovině prosince v sousedním Rychnově.

„Řidič na úseku mezi Bílým Újezdem a Podbřezím s největší pravděpodobností nestačil na krátkou vzdálenost zareagovat na chodce, který šel v protisměru středem vozovky. Řidič se chodci, kterého později přejelo ještě jedno aut, nestihl vyhnout. Po střetu třiapadesátiletý chodec na místě bohužel svým zraněním podlehl," uvedla k tragickému střetu mluvčí rychnovských policistů Alena Kacálková.

V celém Královéhradeckém kraji během roku 2015 došlo k 146 dopravním nehodám, při kterých došlo ke střetu vozidla a chodce.  Při těchto 5 osob zemřelo, 23 chodců bylo zraněno těžce a 110 lehce.

„Rozdíl ve viditelnosti chodce oblečeného do tmavého oblečení, či viditelnost u použitého reflexního prvku je až desetinásobný, ale i přesto někteří chodci stále chodí neviditelní," řekl Deníku krajský policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Od víkendu platí nová silniční vyhláška nařizující chodcům mimo obec nosit v noci či za snížené viditelnosti reflexní prvky. Policisté si od novinky slibují méně výjezdů k tragickým nehodám, kdy řidič srazí chodce. V královéhradeckém kraji se loni stalo pět smrtelných střetů.

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích," informuje policejní web s tím, že při pohybu na silnicích jsou nejzranitelnější chodci a cyklisté. Zejména chodci by proto měli dbát na to, aby byli dobře vidět na dostatečnou vzdálenost a řidiči motorových vozidel se jim tak mohli včas vyhnout a předešli tak tragickým střetům.

Řadou testů bylo prokázáno, že pohybuje-li se na pozemní komunikaci chodec v tmavém oblečení, je pro řidiče přijíždějícího vozidla viditelný na pouhých osmnáct metrů, v bílém oblečení je viditelný již na 55 metrů a je-li jeho oděv doplněn reflexním označením, vidí jej řidič na 200 metrů, což je dostatečná vzdálenost pro bezpečné manévrování.

„V loňském roce jsme chodcům rozdali na tisíc reflexních pásek," uvedla mluvčí hradeckých policistů Lenka Burýšková s tím, že letos na jaře policisté rozdají ještě dvě stovky reflexních tašek.

„Ty jsou určeny hlavně pro seniory," uvedla mluvčí Lenka Burýšková a dodala, že policisté zatím nebudou po lidech, které mimo obec přistihnou bez reflexního označení, vymáhat pokuty.

Nejdříve domluva

Stejného mínění, tedy předřadit osvětu před represí, je i policejní prezídium: „Označovat chodce reflexními materiály přímo na ulici vnímáme jako prospěšné. Vozidla hlídek dopravní policie jsou v současné době vybavena reflexními pásky a v přímém výkonu služby je policisté neoznačeným chodcům vydávají. Novela zákona však v tuto chvíli neznamená to, že dopravní policisté začnou masivně pokutovat všechny neoznačené chodce. Přestože se ze strany chodců bude jednat o přestupek, budou v těchto případech policisté především přistupovat k domluvě, vysvětlování, preventivnímu působení a samotnému zviditelňování chodců reflexními pásky. Do konce roku 2016 předpokládáme, že tímto způsobem rozdáme až 250 tisíc kusů reflexních pásků," dodal Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Tragické střety chodců s auty (2015)
2. února: Náchodsko
Krátce po sedmé hodině večer chodec staršího věku přecházel vozovku mimo vyznačený přechod. Před přecházením se však zřejmě nerozhlédl a vstoupil do vozovky přímo před přijíždějící vůz. Řidič už nedokázal zabránit střetu a chodce přední částí vozidla srazil.

15. března: Trutnovsko
Čtyři minuty po půl šesté ráno pětatřicetiletá řidička u letiště Lánov  nestačila zabrzdit, když podle svých slov na poslední chvíli v levotočivé zatáčce zahlédla na silnici postavu. Bohužel již nestihla vozidlo zastavit a téměř okamžitě prý ucítila náraz. Je nutno zmínit, že pětatřicetiletý chodec měl na sobě černou bundou, černé kalhoty a černé boty. Nebyl označen žádným reflexním prvkem. Lékaři na místě prováděli jeho resuscitaci, která ale byla bohužel neúspěšná.

23. března: Náchodsko
K nehodě došlo pár minut po osmé hodině večer. Dvaadvacetiletý řidič  z Broumovska jel v levém jízdním pruhu ve směru z Náchoda na Českou Skalici. Několik metrů za křižovatkou na obec Vysokov svým vozem srazil muže pohybujícího se potmě na vozovce. Muž po srážce vlivem silného nárazu utrpěl devastující zranění těla, kterým na místě podlehl.

18. srpna: Náchodsko
Krátce po třetí hodině odpoledne v Náchodě na Plhovské ulici poblíž obchodního domu došlo k tragické nehodě se smrtelným zraněním třiašedesátileté chodkyně. Ta přecházela hlavní silnici mimo místo určené k přecházení a vstoupila před nákladní vůz, jedoucí v koloně vozidel ve směru od Červeného Kostelce. Vůz ji srazil na silnici a žena se dostala až pod kabinu, kde zůstala zaklíněná. Odtud ji museli vyprostit přivolaní hasiči. Žena však svým zraněním podlehla.

15. prosince: Rychnovsko
Řidič jedoucí po silnici od Bílého Újezdu směrem na Podbřezí s největší pravděpodobností nestačil na krátkou vzdálenost zareagovat na chodce, který šel v protisměru středem vozovky. Řidič  se chodci nestihl vyhnout a zachytil ho levou stranou auta. Chodec poté upadl na silnici, na což zřejmě nestihl zareagovat řidiči vozu dalšího vozu.
(zdroj: Policie ČR)