„V březnu docházelo k poklesu nezaměstnanosti i v minulých letech, takže to není nečekané. Překvapující je ale výše poklesu,“ uvedl ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. Kromě příznivého počasí, kdy se rozjely sezónní práce ve stavebnictví a zemědělství, je pokles dán dobrou kondicí české ekonomiky. Té se daří a vytváří proto volná místa. Na jedno pracovní místo tak v současnosti vychází více než dva uchazeči z evidence úřadu práce.


Skutečnost je ale jiná. „V tuto chvíli už není zásadním problémem absolutní nedostatek volných míst, ale jejich složení. Máme 4248 dosažitelných uchazečů, ale část z nich, řekněme třetina, pracovat nechce. Další třetina jsou lidé, kteří by chtěli pracovat, ale kvůli různým hendikepům, například zdravotním, nemohou. Pak zbývá třetina, odhadem teď kolem 1500 lidí, kteří pracovat chtějí a mohou. Vůči nim stojí 1915 pracovních míst. Čili faktická disponibilní síla uchazečů, kteří chtějí a mohou pracovat, je už nižší, než počet míst, které jsme jim schopni nabídnout. Dalo by se to parafrázovat tak, že každému, kdo chce pracovat, jsme schopni práci zajistit. Neplatí to díky tomu, že skladba tomu neodpovídá. Poptávka je především v technických oborech. Pokud někoho nejsme schopni umístit, je to proto, že obvykle nemá odpovídající odbornost,“ prohlásil Martin Horák.


Klesající nezaměstnanost lze očekávat nejméně do doby, než se na trhu práce objeví první absolventi škol. To bývá v červnu, červenci, srpnu a především v září, kdy příliv mladých ze škol vrcholí.